Stimulatorul Cardiac

Ce este un stimulator cardiac?

Stimulatorul cardiac poate recunoaste o problema a ritmului inimii si sa trimita propriile impulsuri electrice pentru a face inima sa bata normal si exact. (Stimulatorul cardiac genereaza sau creaza un impuls electric). Este compus din cipuri pentru calculator si o baterie mica intr-o cutie sigilata, cu o durata mare de functionare.

Stimulatorul cardiac este implantat chirurgical in partea superioara a pieptului sau in abdomen. Impulsul pe care il genereaza este transmis prin fire speciale numiti electrozi (conductori), in mod normal plasati in inima. Electrozii ajuta deasemenea ca generatorul de puls sa simta ritmul inimii. Acest lucru este important deoarece dispozitivul trebuie sa trimita impulsul exact la momentul potrivit.

De ce am nevoie de un stimulator cardiac?

In cazul in care aveti o bataie a inimii scazuta sau anormala ce va produce o stare de lesin, ameteala, oboseala, respiratie dificila (dispnee), palpitatii, sau pierderea cunostiintei, ati putea avea nevoie de un stimulator cardiac. In multe cazuri, un stimulator cardiac poate ajuta inima sa bata normal.

De unde stie stimulatorul cardiac cand sa genereze impulsul?

Stimulatorul cardiac poate simti ritmul inimii. Stimulatoarele pot fi "programate" fie sa emita un impuls fie sa astepte ca inima sa bata singura. Anumite stimulatoare cardiace simt activitatea pacientului - de exemplu, atunci cand urca scarile sau cand face miscare - astfel incat pot mari sau micsora ritmul inimii.

Dupa implantarea stimulatorului cardiac in organism, setarile acestuia pot fi schimbate. Medicii si clinicienii "comunica" cu acesta cu ajutorul unui dispozitiv de programare (programator). Acesta este un computer cu un dispozitiv (bagheta) ce transmite semnale prin corp catre stimulatorul cardiac. Procedura este nedureroasa. Programul afiseaza de asemenea si informatii despre inima, pe care stimulatorul cardiac le-a colectat.

Cum se simte un puls?

Majoritatea oamenilor nu simt pulsul deloc. Impulsul electric al unui stimulator cardiac este foarte mic. Daca simtiti impulsul, medicul sau clinicianul dumneavoastra ar putea schimba setarile pentru a va simti mai confortabil.

Ce se intampla cand se termina bateria?

Stimulatorul cardiac in mod normal functioneaza de la cinci la zece ani. Durata de functionare depinde de tipul de baterie, de cat de des trimite impulsuri, de starea de sanatate a pacientului, si de alti factori.

Bateria nu se opreste brusc. Se descarca treptat pe o durata de luni de zile, in mod normal pe o durata suficienta pentru a programa o reinlocuire. Medicii si clinicienii verifica bateria la fiecare vizita de monitorizare. Cand scade nivelul bateriei, stimulatorul cardiac trebuie inlocuit cu unul nou, si trebuie sa vi se faca o alta interventie.

Riscuri si beneficii

Stimulatoarele cardiace nu reprezinta un tratament pentru bolile de inima. Nu trateaza cauza incetinirii sau a batailor de inima neregulate. Dar pentru ca pot mentine inima sa pompeze ani de zile, stimulatoarele pot imbunatati foarte mult calitatea vietii oamenilor care au aritmie.

Care sunt beneficiile de a avea un stimulator cardiac?

Stimulatorul cardiac imbunatateste capacitatea inimii de a pompa in mod regulat si la timp. Unii oameni trebuie sa se bizuie in totalitate pe stimulatoare pentru a face inima sa bata. Multi pacienti scapa de simptomele de ameteala, vertij si lesin. Unii simt ca au mai multa energie. Stimulatorul cardiac poate de asemenea sa dea pacientului senzatia de "liniste sufleteasca". Se simt mai in siguranta pentru ca stimulatorul le tine inima in functiune.

Care sunt riscurile de a avea un Stimulator Cardiac?

Un numar mic de pacienti dezvolta complicatii ca urmare a operatiei de implant a stimulatorului cardiac si a electrozilor din organism. Acestea pot fi infectiile, o reactie la un anumit medicament folosit pe timpul operatiei, pierderile de sange, sau deteriorarea unui vas de sange, a peretului inimii, sau a altor organe. Aceste complicatii pot fi de obicei corectate sau vindecate. Dupa operatie, puteti simti un disconfort sau sa va simtiti obositi, dar aceste senzatii dureaza foarte putin. Unii pacienti, totusi, continua sa simta un pic de jena in zona unde a fost implantat stimulatorul.

Stimulatoarele moderne au multe caracteristici de siguranta. Uneori, stimulatorul poate sa nu functioneze corect deoarece este afectat de sursele externe cu energie electromagnetica. Este deasemenea posibil ca varful electrodului sa se fi schimbat in inima astfel incat impulsul sa nu mai aiba efect. Foarte rar, dispozitivul poate iesi din "buzunarul" din piept.

Si in sfarsit, amintiti-va ca aceste dispozitive sunt facute de oameni. Este foarte important sa monitorizam aceste dispozitive in mod regulat, la vizitele de monitorizare, atat de des cat va recomanda medicul dumneavoastra.

Contactati medicul daca:

  • Observati ca sunteti obosit, respirati greu sau se schimba ritmul de bataie al inimii;
  • Observati ca plaga este rosie, fierbinte, umflata, mai dureroasa, sau incepe sa curga lichid;
  • Simptomele pe care le-ati avut inainte de implantul simulatorului cardiac par sa revina.