Sfaturi pentru pacienti-electrofiziologie-si-dispozitive-implantabile

SFATURI TESTE ELECTROFIZIOLOGICE

Cum ne pregatim inaintea efectuarii testului electrofiziologic?

  • Pacientul trebuie sa primeasca toate informatiile cu privire la medicatia ce poate fi administrata in zilele premergatoare efectuarii investigatiei;
  • Sunt situatii in care medicul poate dispune intreruperea unor tratamente medicamentoase cu trei - cinci zile inaintea efectuarii investigatiei. De exemplu, pacientii diabetici trebuie sa solicite indicatii referitoare la administrarea medicatiei specifice patologiei sale;
  • Inaintea investigatiei pacientii nu trebuie sa consume alimente in seara ce preceda ziua efectuarii investigatiei;
  • Rezultatele investigatiei pot sa nu fie concludente in cazul in care pacientul nu respecta indicatiile medicale referitoare la pregatirile premergatoare testului.

Cum se efectueaza testarea?

Durata de desfasurare a studiului electrofiziologic este de aproximativ 45 – 50 de minute. Pacientului ce urmeaza a fi supusi investigatiei i se administreaza un anestezic local in regiunea unde se va efectua punctia, de obicei la nivel femural. In acest sens se insera doua catetere prin intermediul unui vas de sange de calibru mai mare, pana la nivelul cordului. Cateterele sunt similare unor cabluri flexibile, foarte fine, cu diametrul de doi milimetri, care se manipuleaza prin intermediul radioscopiei si servesc inregistrarii permanente a activitatii cardiace si stimularii electrice prin conectarea lor la un stimulator extern. De asemenea,in scopul precizarii diagnosticului este necesara administrarea de substante farmacologice in cursul desfasurarii procedurii.

Ce riscuri pot apare?

Beneficiile procedurii sunt superioare riscurilor pe care le presupune, motiv pentru care se considera ca procedura merita a fi efectuata. Punctia invelisului cutanat se poate solda cu unele complicatii precum formarea unui hematom local care se resoarbe de la sine in timp. Complicatiile majore sunt inregistrate cu totul si cu totul exceptional, la 1 din 3.000 de cazuri si constau in hemoragii care necesita efectuarea de transfuzii, embolie pulmonara sau embolie sistemica si perforatie cardiaca cu tamponada cardiaca. In cazul in care apar complicatii, personalul medical este pregatit si dispune de mijloacele necesare rezolvarii situatiilor aparute.

Rezultate obtinute

Studiile electrofiziologice sunt investigatii utilizate in depistarea tipurilor de aritmii, testand activitatea electrica a inimii pentru a descoperi locul unde isi are originea un anumit ritm cardiac anormal. Testul electrofiziologic poate scadea semnificativ riscul aritmiei spontane si ajuta personalul medical sa ofere pacientilor cel mai potrivit tratament.

Cand se semneaza formularul de consimtamant ?

  • Formularul de consimtamant cu privire la efectuarea testului se semneaza de pacient inaintea efectuarii testului electrofiziologic;
  • Inainte de semnarea consimtamantului, pacientii nu trebuie sa ezite sa solicite informatii suplimentare cu privire la neclaritatile pe care le au in legatura cu investigati.

SFATURI dupa implantul unui STIMULATOR CARDIAC

Ce se va intampla cand ajung acasa de la spital?

In primele zile sau saptamani dupa operatie, trebuie sa va recuperati. Plaga se va vindeca treptat. Va veti simti mai bine. La inceput, s-ar putea sa constientizati prezenta stimulatorului, dar dupa un timp nici nu-l veti mai observa.

Imediat dupa operatie, ar trebui:

  • Sa mentineti plaga curata si uscata. Daca observati ca plaga este rosie, fierbinte, umflata, mai dureroasa sau incepe sa curga lichid, sunati imediat medicul;
  • Urmati instructiunile privind imbaierea, schimbarea pansamentelor si reluarea activitatilor;
  • Faceti doar miscari usoare cu bratul din aproprierea stimulatorului cardiac. Evitati sa va intindeti, sa ridicati, si miscarile bruste, smucite. Pe masura ce va vindecati, cresteti gradual utilizarea bratului;
  • Nu va jucati cu stimulatorul si nu il miscati sub piele. Incercati sa nu il loviti sau sa va izbiti in el;
  • Respectati programarile la doctor;
  • Pastrati tot timpul la dumneavoastra cardul de identificare al stimulatorului cardiac;
  • Daca starea dumneavoastra nu se imbunatateste, sunati la medic. Nu asteptati pana la vizitele de Monitorizare.

Ce se intampla la vizitele de monitorizare?

In mod normal, vizita de monitorizare are loc la cabinetul medicului sau la clinica. Consultatia nu este dureroasa. Dupa o scurta examinare, clinicianul sau doctorul de obicei ataseaza electrozii ECG pe piept.

Pune apoi bagheta pe piept si foloseste dispozitivul de programare (calculatorul care comunica cu stimulatorul cardiac) pentru a afisa si tipari informatiile primite despre inima si stimulatorul cardiac. Cu aceasta informatie, medicul poate verifica setarile stimulatorului. Daca sunt necesare modificari, acestea pot fi facute pe loc. Va verifica deasemenea bateria stimulatorului.

Informati medicul sau clinicianul despre orice problema aparuta in legatura cu stimulatorul cardiac, cu inima sau in general cu starea dumneavoastra de sanatate. Este deasemenea un moment bun pentru a pune intrebari despre stimulatorul cardiac.

Cand pot reveni la viata de dinainte?

Perioada de recuperare pentru fiecare persoana este diferita, dar probabil, ca veti putea sa reveniti la o viata normala cu mici schimbari. Plaga trebuie sa fie complet vindecata inainte de a va intoarce la activitatile zilnice obisnuite. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cat de repede va puteti intoarce la serviciu, sa conduceti masina, sa faceti exercitii fizice, sau sa mergeti in excursii.

SFATURI dupa implantul unui DEFIBRILATOR CARDIAC

Dupa ce ati parasit spitalul trebuie sa lasati sa treaca un anumit numar de luni pentru a va obisnui cu situatia. Vorbiti cu familia si prietenii despre defibrilator. Desi acesta nu va poate vindeca boala cardiaca de care suferiti, el va poate oferi un grad ridicat de securitate. Indoielile si temerile initiate pot fi adesea depasite prin conversatie.

Cei mai multi dintre pacienti se adapteaza repede la defibrilator. Pentru ei acesta reprezinta sansa de a avea o viata activa din nou. ln majoritatea cazurilor defibrilatorul poate preveni efectul unor posibile tahicardii, de aceea pacientii putand profita de pe urma unei imbunatatiri reale a calitatii vietii.

SCHIMBAREA OBICEIURILOR

Imediat dupa operatie trebuie sa acordati atentie catorva lucruri. Trebuie sa observati cicatricea si sa informati imediat doctorul daca devine rosie, se umfla sau supureaza. In primele zile nu trebuie sa miscati prea mult umarul aflat pe partea implantului pentru a nu afecta procesul de vindecare. Dupa aceasta va puteti misca liber, mobilitatea umarului nefiind restrictionata. De asemena, la inceput ridicarea unor obiecte grele nu este indicata. Dupa ce discutati cu doctorul dumneavoastra plimbarile pe jos, sporturile sau baile nu reprezinta nici o problema. Hainele nu ar trebui sa fie prea stranse in jurul umarului pentru a preveni iritarea. Nu efectuati miscari prea largi cu bratele, aceasta putand cauza o tensiune nefavorabila asupra electrozilor.

Dupa ce cicatricea este complet vindecata nimic nu va mai opreste de la reluarea unui stil de viata activ. Atat timp cat doctorul dumneavoastra nu are nimic de obiectat si atat timp cat va simtiti bine puteti face orice doriti. Avand implantat un defibrilator cei mai multi dintre pacienti isi pot imbunatati nivelul de activitate, defibrilatorul indepartand teama de a se afla neajutorat in timpul unui atac de aritmie.

Cel mai important lucru privitor la revenirea la un stil de viata normal este acela ca ar trebui sa va simtiti mai bine in tot ceea ce faceti.

MUNCA, ACTIVITATEA PROFESIONALA Sl ACTIVITATILE CASNICE

Puteti incepe sa fiti activ din nou la locul de munca si acasa. Este adevarat ca trebuie sa evitati cateva activitati, cum ar fi cataratul pe schele sau scari mobile, sudura, sau navigatul singur, deoarece, in timpul acestor activitati, o scurta ameteala va poate pune in pericol atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur. Va puteti face cumparaturile zilnice fara nici o grija. Dispozitivele antifurt aflate la intrarea si la iesirea anumitor magazine nu prezinta, in mod normal, nici un risc pentru un pacient avand implantat un defibrilator. Oricum, pentru a fi sigur, trebuie sa depasiti aceste zone rapid, fara sa va opriti.

Alte activitati, cum ar fi lucrul cu computerul sau cu echipamentele casnice, sunt posibile fara nici o problema. Practic, este exclus faptul ca defibrilatorul dumneavoastra sa fie influentat de vecinatatea campurilor electromagnetice obisnuite. Oricum, o distanta minima cam de o lungime de brat ar trebui pastrata fata de anumite echipamente. Puteti, de asemenea, sa va reluati vechile distractii exact cum va doriti.

Ca purtator de defibrilator puteti utiliza echipamentele casnice fara nici o opreliste, atat timp cat sunt impamantate corespunzator si nu incercati sa le reparati.

CE TREBUIE FACUT IN CAZUL UNEI URGENTE

In cazul declansarii unei tahicardii, defibrilatorul va incerca sa o opreasca intr-o maniera mai blanda, prin stimulare antitahicardica.

In cazul in care aceasta nu are succes se va aplica un soc electric de cardioversie sau defibrilare. In acest caz, trebuie sa fiti atent la urmatoarele lucruri:

  • Cautati un loc unde sa puteti sta linistit, chiar sa va intindeti, daca se poate.
  • Rugati pe cineva sa stea cu dumneavoastra si sa sune o ambulanta in cazul in care problemele continua.
  • Sunati-va doctorul daca va simtiti rau dupa ce defibrilatorul a actionat.
  • Daca dupa ce defibrilatorul a actionat va simtiti bine, atunci nu trebuie sa va sunati doctorul. Eventual, in cazul in care considerati necesar, il puteti suna si informa asupra a ceea ce s-a intamplat. El s-ar putea sa va intrebe cateva lucruri cum ar fi:
    • Ce ati facut inainte ca defibrilatorul sa actioneze?
    • Ce ati simtit (frica, greata, palpitatii, slabiciune etc.)?
    • Cum va simtiti dupa eveniment

In general, pacientii inteleg ca aceasta actiune este necesara si o accepta. Pana la urma tulburarea de ritm este periculoasa si nu defibrilatorul. Acest lucru este valabil si pentru senzatia de lesin ce ar putea aparea. Ea este cauzata de aritmie si nu de defibrilare. Defibrilatorul da senzatia de siguranta ca situatiile critice sunt depasite cu bine

Pacientii simt socul defibrilatorului in diferite moduri. Impulsul electric poate fi resimtit ca o lovitura puternica sau chiar dureroasa in piept. Muschii pieptului si a partii superioare a bratului se pot contracta asa de puternic incat puteti sa sariti speriat. Nu trebuie sa va speriati de aceste lucruri atat timp cat ele reprezinta o dovada ca defibrilatorul isi face treaba.