Coronarografia este o investigatie care studiaza arterele coronare ale inimii cu scopul de a:
Aceasta investigatie este indicata cand se suspecteaza prezenta unui infarct de miocard sau angina pectorala, mai precis in caz de:
Aceasta investigatie utilizeaza razele X si un produs de contrast pe baza de iod. Principiul sau este de a oferi unui medic cardiolog posibilitatea de a vizualiza arterele coronare prin opacifierea lor cu o substanta de contrast.
Un cateter este introdus inauntrul vaselor de sange (artera femurala) si deplasat pana in apropierea inimii unde este injectata substanta de contrast care se amesteca cu sangele: astfel, sistemul de vascularizare a inimii devine vizibil (pe clisee radiologice datorita proprietatilor radio opace ale iodului).
Un medic cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala efectueaza investigatia. In timpul explorarii, pacientul este intins pe spate. Se inregistreaza permanent ritmul cardiac si tensiunea arteriala.
Examenul se deruleaza in conditii sterile si sub anestezie locala. Cardiologul incepe prin a dezinfecta pielea la radacina coapsei si a efectua anestezia locala. Dupa ce zona este anesteziata se introduce un cateter in artera femurala. Acest cateter este ulterior deplasat pana la originea arterelor coronare. Tot examenul se petrece sub control vizual pe un ecran. Ulterior, se introduce substanta de contrast si astfel reteaua vasculara a inimii este vizualizata pe ecran.
Daca un obstacol este pus in evidenta se efectueaza angoplastia coronariana care consta in dilatarea vasului de sange ingustat cu ajutorul unui balon si eventual si cu un stent (vezi angioplastia coronariana). Examenul dureaza aproximativ 30 minute – 1ora.
Dupa terminarea investigatiei se scot cateterele si la locul de intepatura a arterei femurale (la radacina coapsei) se comprima vasul si se fixeaza un pansament compresiv, ce se pastreaza timp de 24 ore. Este necesara imobilizarea pe spate in pat timp de 24 ore. Astfel, se evita sangerarile la locul de punctie a arterei femurale. In orele care urmeaza investigatiei puteti bea si manca normal.
Efectuarea anesteziei locale consta intr-o simpla intepatura urmata de punctia arterei femurale. Aceasta este usor dezagreabila, dar nu este dureroasa, intregul procedeu facandu-se sub anestezie locala.