Procedura este cunoscuta si ca procedura de aterectomie rotationala, consta in introducerea percutana a unei freze cu cap diamantat (microcristale de diamant) miniaturizata. Prin rotatia acesteia, placa de aterom este descompusa in microparticule foarte mici cu diametrul sub 10 microni, particule care se spala in microcirculatia coronariana. Astfel artera coronara este pregatita pentru implantarea optima a unui stent coronarian.
Alaturi de afectiunile oncologice, boala coronariana este cea mai frecventa cauza de mortalitate si morbiditate din lume. Tratamentul ei poate fi medicamentos, interventional sau chirurgical. In ultimii ani, se tinde spre tratamente minim invazive.
Boala coronariana este o incapacitate a arterelor coronare de a furniza sange oxigenat necesar muschiului inimii. Ateroscleroza coronariana este cauza cea mai frecventa a dezechilibrului intre nevoia de oxigen si aportul acestuia, arterele coronare fiind ingustate de placi formate din colesterol, care se pot calcifica. Tratamentul interventional consta in dilatarea leziunilor si implantarea unei structuri metalice numita „stent”, care restabileste circulatia. In cazul pacientilor cu leziuni coronariene calcificate, procedura interventionala este, uneori, imposibil de realizat.
Rotablatia coronariana si stenturile coronariene autoexpandabile – tehnologii de varf care vin in sprijinul pacientului cu leziuni aterosclerotice complexe
In cei opt ani de activitate, echipa medicala a Spitalului de Cardiologie Brasov a fost intotdeauna orientata catre achizitionarea si punerea la dispozitia pacientilor a celor mai noi tehnologii medicale.
In domeniul cardiologiei interventionale, progresul tehnologic din utimii ani a largit spectrul indicatiilor angioplastiei coronariene si la cazuri de leziuni complexe, difuze, pe segmente de artere calcificate si bifurcatii proximale. Aceste leziuni erau in principal abordate chirurgical prin metoda by-pass-ului coronarian.
O data cu relansarea rotablatiei, in ultima perioada de timp, prin aparitia dispozitivelor de calibru mai mic si mai usor de utilizat, inclusiv prin abord radial, pacientul poate beneficia de rezultate procedurale mult imbunatatite si cu prognostic mai bun, desigur combinat si cu utilizarea de stenturi performante care consolideaza rezultatul.
Montarea stenturilor consolideaza rezultatul final, conferind cel mai bun prognostic pacientului.
Este o metoda perceputa si suportata bine de catre pacient, care nu necesita pregatiri medicale suplimentare, fata de o interventie de stentare obisnuita, dar echipa medicala trebuie sa fie antrenata si pregatita in mod specific pentru astfel de interventii percutane de top.
Putem spune, fara frica de a gresi, ca rotablatia coronariana si stenturile coronariene autoexpandabile reprezinta tehnologii de varf care vin nemijlocit in sprijinul pacientului coronarian cu leziuni aterosclerotice complexe.”
Dr. Mihai Ursu, Sef Sectie Cardiologie Interventionala
Rotablatia face parte acum, in mod curent, din interventiile care se realizeaza la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov, imbunatatind astfel prognosticul pacientilor coronarieni care se adreseaza spitalului nostru.
As vrea sa știu costul unei rotablatii coronariene cu decontare la casa de sănătate …
Buna ziua! Pentru mai multe detalii și analiza dosarului medical, sunați la numărul 0728.628.792 sau trimiteți un e-mail la internari.efz@clinicco.ro.