Rotablația coronariană și baloanele cu unde de șoc – două sisteme foarte performante, foarte moderne și cu rezultate excepționale în timp

21 septembrie 2020

”Una dintre provocările cu care ne confruntăm derivă din creșterea speranței de viață, lucru îmbucurător dar care, pe de altă parte, din punct de vedere medical, nu este neapărat un lucru simplu. Este frumos, dar nu este simplu. Odată cu creșterea mediei de vârstă, incidența bolilor cardiovasculare este mai mare. Și, de asemenea, complexitatea cazurilor este mai mare, în sensul de asociere cu alte boli. Acestea trasează de obicei prognosticul pacientului. Nu boala cardiovasculară în sine, cât ce boli mai asociază pacientul pe lângă această boală cardiovasculară. Desigur că, dacă este să privim din acest punct de vedere, pacientul în etate este o mare provocare pentru toate echipele medicale. Ce pot eu să vă spun este că în acest spital avem calificarea, avem materialele, avem aparatura necesară pentru a trata toate tipurile de pacienți, în special cei cu probleme majore.

Referitor la înaintarea în vârstă, un lucru cu care ne confruntăm este apariția calcificărilor coronariene

După cum știți, arterele coronare sunt niște mici tubușoare, vase de sânge care hrănesc mușchiul inimii, astfel încât el să se contracte în condiții de normalitate. Dar, odată cu înaintarea în vârstă și cu apariția aterosclerozei, de cele mai multe ori pacienții fiind și diabetici, se dezvoltă pe peretele vasului de sânge o așa numită calcificare care poate fi de două tipuri: calcificare în structura peretelui vasului sau calcificare în interiorul vasului de sânge pe fondul plăcii de ateroscleroză.

În mod normal stenozele coronariene se rezolvă prin implantarea de stenturi. Noțiunea de stent este deja arhicunoscută, sunt acele tubușoare mici, metalice, foarte fine care sunt montate pe balonașe, balonașele sunt vehiculate în interiorul arterelor coronare cu ajutorul cărora se și implantează stentul. Balonașele se retrag, stenturile rămân definitiv umflate în interiorul arterei și restabilesc circulația sângelui către mușchiul inimii. Dar marea provocare este prezența calciului. Ori, prezența calciului este cel mai mare dușman al stentului, deoarece acesta nu poate fi afrontat corect la peretele vasului de sânge și atunci rezultatele conferă un prognostic rezervat pacientului și de cele mai multe ori conduc către o rezolvare chirurgicală a cazului. Ori, acest lucru este de evitat.

Pentru acest lucru avem la dispoziție și am și fost școlarizați în acest domeniu, două sisteme foarte performante, foarte moderne și cu rezultate excepționale în timp și anume:

  • rotablația coronariană numită și aterectomie rotațională cu care am rezolvat foarte multe cazuri cu rezultate excepționale
  • și, în ultima perioadă de timp putem apela la această procedură nouă în România și care este mult mai facilă decât rotablația și o practicăm în anumite situații, și anume baloane cu unde de șoc. Acestea sunt niște console care emit unde de șoc pe o anumită frecvență și cu un anumit ritm care sunt adaptate la niște balonașe speciale. Aceste unde de șoc fisurează, fracturează calcificarea din peretele vasului, facilitând implantarea corectă a stentului. Procedura durează mult mai puțin, rezultatele sunt foarte bune, pacientul se simte foarte bine în perioadele acestea de aplicare a șocurilor, stentul se poate afronta corect și procedura se termină mult mai repede.

Pacienții sunt foarte mulțumiți, apreciază eforturile pe care le facem pentru a evita intervențiile chirurgicale. Pentru pacientul scos din mediul familiar, adus în spital, suntem ca și părinții lui. Noi suntem cei care avem grijă de el și vreau sa vă spun că ne aplicăm cu toată dragostea, cu toată implicarea și cu toată priceperea noastră pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun pentru ei și a scurta spitalizarea. Desigur că toate acestea au luat timp. Cei 11 ani de când activăm aici sunt ani de muncă, ani de perfecționare, efortul financiar pentru dotarea și menținerea spitalului în standarde a fost mare, echipa medicală chiar este implicată și vă spun cu toată sinceritatea că implicarea este cel mai mare atu al nostru. Ne dorim ca proiectul nostru principal, adică pacientul, să fie unul de succes.” – Dr Ursu Mihai, Medic Primar Cardiologie, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală.