Pentru ca aniversam astazi Ziua copilului, ne-am gandit sa schimbam putin regulile jocului si sa publicam astazi reteta, in locul celei de vineri. Stim cat de mult iubite sunt clatitele, asa ca….iata o idee de petrecut timp in bucatarie, alaturi de cei mici.
Acestea fiind zise, schimbam inca o data obiceiul cu postarea de astazi si gatim, nu o clatita de-a noastra (via France), ci una cu iz american. Pancake mai bine zis. Glumesc, punem de vreo 8. Sa fie pentru toti de la masa. Si una la pachet 😉
Ingredientele sunt, dupa cum v-am obisnuit, simple.
De la faina, lapte, zahar brut pudra, praf de copt, 2 oua (preferat de casa) pentru cei care nu vor sa se complice. Pentru restul, care tind spre delicatete crescuta, se poate inlocui o parte din lapte cu iaurt. Sau se poate chiar plusa la cantitatea de lapte , daca folosim faina integrala, cu 50 g iaurt.
Si-ncepem.. Luam ouale de casa spalate, le frecam cu putina sare (cat iei intre doua degete) adaugam zaharul pudra (80 grame) , laptele (350 ml) treptat si adaugam cate putin din cele 300g faina, ½ plic de praf de copt si un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu (acelasi cu care spalam citricele pentru a indeparta ceara care le tine hidratate, dar ne si otraveste).
Daca suntem norocosi sa fie in sezon o nectarina parfumata foc, coapta frumos in dungi colorate, o taiem in cubulete mici si o adaugam compozitiei groase (ca o miere neagra, de mana).
Secretul sta in tigaie. Si in tigaie. De ceramica ori fonta, fund dublu sa fie. Incinsa sa fie. Bine tare.
Punem cu polonicul cate putin din compozitie si lasam sa se intinda singura. Ce putem face este sa lasam focul mic, mic. Cand bule mari s-arata, e numai buna de intors. Maroniul catifelat ne va da verdictul.
Inca 2-3 minute si e gata.
Ce faci cu ele acum?
Inainte sa le servesti cu cei dragi le mangai usor cu un sos de ciocolata neagra. Sa ajungi la el e usor. Sa-l pastrezi mult in casa e mai greu. E pur si simplu irezistibil. Incalzesti bine 100 ml smantana dulce cu care topesti 50 grame de ciocolata neagra, rupta-n bucati mici (minim 50% masa de cacao, musai 100% unt de cacao, daca vorbim de ciocolata adevarata). Amesteci usor cu o spatula pana ce mixul se omogenizeaza iar compozitia este de-o finete rar intalnita. Optional poti adauga (pentru luciu si elasticitate) putin unt de cocos (20 grame) ori ulei de aceeasi natura.
Nu va sfiiti sa coaceti cateva alune de padure pentru a da nota de crocant care va face diferenta.
160 grade pentru 10-15 minute. Sau pana le vedeti unsuroase, de-un castaniu deschis.
Racite bine, sfaramate cu ce aveti la indemana, presarate deasupra sosului.
Atat. Simplu, nu?
Pofte!
De vreti sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook,
cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.
Va las sanatosi, cu alese ganduri!
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct