Reteta de vineri. Supa crema de broccoli

15 aprilie 2016

2

Astazi va aduc in atentie verdele crud. Si nu intr-o salata ci intr-o crema, supa crema.

Sa va spun de ce consider eu supa crema deasupra multor altor supe?

Din simplu motiv ca este o supa cinstita, complexa, care nu minte. Nu-i mai poti scoate morcovul pentru ca nu-ti place, nu-i mai poti da la o parte din taitei ori galusti si cel mai important este ca nu cere paine. Cel mult crutoane. Dar e un secret si aici.

Incep prin a va povesti putin de primul meu contact cu supa crema. Printre primele mele contacte cu bucatariile unor chefi de renume, am inceput prin a gusta, sceptic (recunosc), din supele “chioare” care ieseau din mana colegilor. Gandul nu-mi putea fi luat sub nicio forma de la supa de gaina a mamei, cu taitei de casa, facuti cu manutele ei, cu legume extra, patrunjel proaspat tocat meticulos de aceeasi mama iubitoare si piperul proaspat rasnit deasupra (asta era alegerea mea personala). Nu-mi trebuia paine, ci doar tihna sa o sorb incet, sa ma bucur de fiecare lingura plina pe care farfuria mi-o gazduia temporar. De aici si pana la supele de o singura culoare, groase, care mi se perindau prin fata era cale lunga.. Trecusem cu bine peste capitolul minestrone, iar recuperarea era inca in desavarsire.  Dar sa revenim.  Am gustat o data, de doua ori si am inceput sa simt, cu fiecare sansa data, ca este o cu totul alta mancare, pe care trebuia sa o descopar.

De acolo si pana la testele, sau experimentele, daca doriti, pe care le-am derulat, nu a fost cale lunga. Intelegand faptul ca o portie bine ajustata va da celui care o soarbe tot ce-i mai bun din legumele „aruncate” in oala, i-am devenit fan, promotor si i-am facut intrarea in meniul personal numaidecat.

Alegerea de astazi este una ce are ca superstar broccoliul. De ce? Poate va intrebati..

Daca pornim de la simplul fapt ca mentine sanatatea inimii, am putea, dupa mine, sa ne oprim aici. Dar tare rau mi-ar parea sa nu va readuc aminte (sunt sigur ca ati auzit) ca aceasta leguma minune este pe cat de saraca in calorii pe atat de plina de micronutrienti. Prin potasiu ajuta sistemul nervos si functionarea optima a creierului dar ajuta si la dezvoltarea masei musculare (win-win, vedeti?). Calciul si magneziul pe de alta parte sunt vinovatii pentru reglarea tensiunii arteriale, iar vitamina C are de-a face cu raceala si gripa, pe termen scurt si cu procesul inevitabil al imbatranirii, pe termen lung.  Calciul de mai sus mai face o echipa fantastica cu vitamina K,  luptand astfel impotriva osteoporozei si pentru mentinerea sanatatii generale a oaselor.

Daca mai spun si de prevenirea cancerului, intarirea sistemului imunitar si ca va ajuta, prin fibrele continute, in digestie, favorizand astfel pierderea kilogramelor in plus, n-as fi inca spus totul pentru ca luteina si zeaxantina continute de broccoli ajuta, dragii mei, la pastrarea sanatatii ochilor nostri.

Acestea fiind spuse va invit, elegant, in bucatarie.

Luand in calcul supa crema, complexa si onesta pe langa tot ce ne poate da broccoliul mai bun, eu zic sa punem de-o portie, doua, trei.. sa ne facem bine cu mana noastra.

1

Pentru 6-8 portii de sanatate aveti nevoie de urmatoarele:

  • 2,3 fire de ceapa verde. Zic doua, trei in functie de marime..
  • 1 fir sau 2 catei de usturoi, musai romanesc
  • un morcovel
  • O lingura de ulei de masline
  • 400-500grame broccoli proaspat (sau congelat)
  • sare si piper proaspat rasnit, cate un varf de lingurita din fiecare (de inceput)
  • 1 – 1.3 litri apa filtrata
  • smantana dulce (in fir subire 100 ml)
  • . mult spor!

Ok, nu e chiar atat de simplu dar nici departe de adevar nu suntem motiv pentru care va recomand sa incingeti o oala cu fund dublu,  cu uleiul de masline in ea, sa aruncati ceapa, usturoiul, morcovelul, taiate grosier, sarea, piperul si sa le lasati putin sa transpire. Nu mult, ca n-au facut rau la nimeni.

Acum, puneti 2/3 din cantitatea de broccoli (in buchetele nici prea mari dar nici prea mici) si incercati sa il lasati sa fie putin atins si el de uleiul de masline incins. Nu mult, doar cat sa-l trezeasca nitel. Adaugam apoi apa si le lasam sa fiarba bine. La foc mediu. Cu restul de 1/3 din broccoli venim dupa  5 minute de fierbere, pentru a insufleti amestecul, in buchetele mai mici, desfacute intre timp. Astfel vom pastra mai mult din gustul specific si culoarea minunata.

Bun, ne-a fiert tot broccoliul. Ce facem acum? De avem un blender potent (Thermomix ar fi unul pe care vi-l recomand), chit ca este de mana ori complet, blenduim supa noastra pentru minim 2 minute pentru a-i face numele cunoscut si textura laudata.

Adaugam smantana dulce (cea de gatit, cu grasime intre 20-32%), ajustam cu sare si piper dupa papile, si mai lasam 1 minut, 2 sa fiarba.

Temperatura optima de servire, spun cei care se pricep, este de 70 de grade (aici ne-ar ajuta iar Thermomixul, avand functia de temperatura controlata).  Dar pana ni se raceste supa putem face, fara prea mult efort, crutoane.

Daca va spuneam ca nu trebuie exagerat cu paine, nu minteam deloc. Crutoanele au un rol esential la supa crema si nu se rezuma la paine, bagheta ori alt produs de panificatie uscat, prajit ori tras in tigaie cu ulei de masline si mirodenii.

Parerea mea, si nu-s chiar singur, este ca o supa crema adevarata merita crutoane pe masura. Aici vorbesc de seminte (ca-s de dovleac, floarea soarelui, pin, ori in amestec, voi alegeti, dar trageti-le putin in tigaie cu 3 stropi de ulei de masline,sare, si piper), nuci (ale noastre dragi) sau de leguma vedeta din supa. Cu broccoli este putin cam dificil de lucrat in buchetele mici motiv pentru care, din piata cu dragoste, va recomand felii semitransparente de ridiche, aducand putin dulce piscacios la pranzul de-l veti servi. Pentru restul avem crutoane simple, din painea facuta aici, dar va rog, nu exagerati.

Ajungand si in punctul acesta va doresc pofta buna, drag de verde si sa va fie sanatatea precum gandurile. Aleasa!

Alex PandreaDe vreti sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook, cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.