Reteta de vineri. Pateu din teff

1 iulie 2016

13389256_1049628491788006_1395898254_o

Cu bucurie observ ca ne intoarcem putin cate putin, catre natura, catre natural si catre simplu. Citisem despre el, dar nu-l gustasem, eram curioasa si asteptam momentul “intalnirii” noastre, care intarzia sa soseasca. L-am gasit greu, l-am comandat si l-am asteptat sa soseasca. L-am intampinat cu curiozitate si bucurie cum asteapta un prunc dimineata de Craciun, am desfacut cu emotie punga si nu am fost foarte impresionata. O boaba de dimensiunea uneia de mac, cu textura uneia de amaranthsi un miros care nu imi spunea mare lucru … “pfff atata asteptare …pentru nimic!” mi-a trecut prin cap, dar i-am dat o sansa …si bine am facut. L-am spalat intr-un saculet des de organza si l-am pus intr-un bol generos cu apa in care am picurat cu drag si soare cativa picuri de suc de lamaie (lamaia si inmuierea cerealelor, reduc din efectele negative ale acidului fitic asupra corpului uman). L-am gustat si m-am indragostit de gustul cu iz de nuca si textura ferma, total diferita de cea a suratei sale mai comune care la fierbere devine pastos.

Daca detaliile “de farfurie” nu v-au convins sa dati fuga sa luati o punga si sa-l testati, continuam cu detaliile  mai “tehnice”  🙂

Meiul etiopian are un continut ridicat de proteina si are in compozitie  opt amino acizi esentiali. Contine mult calciu, de doua ori mai mult decat  spanacul  la o comparatie in volume, magneziu, fier usor absorbabil, vitamina B6, zinc, fosfor, cupru si vitamina C care este mai rar intalnita in cereale. Ca si ruda sa mai “comuna” nu contine gluten, asa ca este recomnadat in alimentatia celor care sufera de boala celiaca, sau pur si simplu sunt adeptii unei diete fara gluten. Aceasta cereala minune contile fibre insolubile in proportie de 20%-40% si are un indice glicemic mic, asa ca este de mare ajutor diabeticilor pentru stabilizarea nivelului de zaharuri  din sange. Continutul mare de fibre este de asemenea de mare ajutor in reglarea tranzitului intestinal si mentinerea sanatoasa a aparatului digestiv. Contine foarte putine grasimi saturate, si astfel devine o alegere perfecta pentru cei in cautarea siluetei perfecte sau in proces de mentinere a acesteia.

De cand “ne-am cunoscut” l-am scaldat in lapte de cereale, oleaginoase sau cocos, l-am picurat cu stropi aurii de miere si l-am alaturat fructelor proaspete in budinci dulci delicioase. L-am alaturat legumelor de toate culorile si texturile.  L-am condimentat si blenduit si ii tot testez limitele. Azi o reteta simpla, sanatosa si la indemana oricui.

Pofta si Soare!

Ingrediente:
– 100 g mei etiopian (Teff)
– 50 g seminte de canepa decorticate
– 40 g tofu
– Sare
– Ridiche murata Daikon
ghimbir murat sau legume crude

Meiul etiopian (teff) se spala (intr-un saculet de panza sau intr-o strecuratoare foarte fina) se lasa la hidratat cateva ore si apoi se fierbe (un volum mei, trei volume apa) aproximativ 15  minute. Se lasa la racit si apoi se proceseaza cu ajutorul blenderului de mana impreuna cu semintele de canepa, tofu si sare pana obtinem o crema tartinabila.

Se serveste pe felii de paine integrala cu feliute subtiri de ridiche murata Daikon (ghimbir sau legume crude).

Ce_Stie_Ina_Sa_Faca

Sa va fie pofta de sanatate!

Cu drag, Ina de la Ce Stie Ina Sa Faca

Ma gasiti pe CeStieInaSaFaca.com sau pe pagina de Facebook.

1 comentariu
  1. Serbanescu spune:

    Vreau sa știu cat mai multe rețete cu cereale exotice