Reteta de vineri. Pateu de linte neagra

25 martie 2016

Intotdeauna sfatuim pacientii pentru un stil de viata sanatos, atat in privinta alimentatiei cat si a miscarii sau renuntarii la fumat. Prin rubrica Reteta de vineri , ne propunem sa ne implicam dincolo de sfaturi, sa va ajutam cu idei practice in bucatarie, sa aratam ca a manca sanatos nu inseamna nicidecum a renunta la mancarea gustoasa. In acest sens, ne dorim sa atragem alaturi de noi oameni buni si pasionati de bucatarie, care sa ne ajute cu idei de retete. Astazi, o reteta marca Ce stie Ina sa faca.

Lintea este o leguminoasa incredibila, plina de gust si textura, are o forma rotunjoara si culori variate. Avem la indemana linte rosie, verde, maro sau neagra. Ca si membri unei familii, boabele acestea minunate au o suma de caracteristici comune si o alta de caracterestici care le fac sa fie atat de diferite unele de celelalte. Linea rosie e moale si fina miroase a iute si se preteaza fantastic de bine supelor sau pastelor tartinabile. Lintea verde are o “hainuta” mai dura care tine minunea de bob la un loc si o face perfecta pentru tocanite. Lintea maro are un parfum usor exotic, India..India striga ea :). Lintea neagra … ei lintea neagra este alta poveste… are un iz de nuca, o culoare intensa, o textura moale si fina atat de versatila si usor adaptabila unei supe, unui pateu sau unui fel principal.

Va invit sa testati toate tipurile de linte, astazi insa eu ma voi opri asupra celei negre. Lintea neagra, ca si suratele sale, este o sursa minunata de proteina usor digerabila, ceea ce o face candidata perfecta pentru un fel principal sau o gustare. Este o sursa foarte buna de fibre atat solubile cat si insolubile, ajutand la tinerea sub control a colesterolului rau. Abunda in minerale cum ar fi fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Alaturi de alte beneficii mai cunoscute, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. Continutul in fier nu este de neglijat nici el pentru ca dintre toate suratele ei lintea neagra exceleaza la acest capitol. Ca si cum toate cele spuse mai sus nu ar face-o suficient de interesanta, mai adaugam si de bogatia de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Eu zic ca are o carte de vizita care o recomanda, asa hai sa vedem ce putem prepara gustos din ea.

Unul dintre felurile noastre favorite este pateul din linte, ideal pentru un mic dejun sanatos sau o gustare, este foarte usor de preparat si va garantez ca are un gust de care va veti indragosti. Mi-l aduc aminte pe dl T pe la 1 an jumate strigand prin casa: “Minte, mama! Minte!” in traducere libera “Linte, mama! Linte!”, acum ii spune corect dar cu o striga si mananca cu acelasi nesat. Sa va fie pofta!

Soare!

Ina de la Ce Stie na Sa Faca

Pateu din linte neagra

Ingrediente:

Lintea se spala bine si se lasa la inmuiat 8 ore cu o lingurita de bicarbonat de sodiu, dupa care se pune la fiert impreuna cu ceapa curatata si putina sare. Se fierbe 40-50 min. Se scurge surplusul de apa si se adauga rosia spalata si taiata, usturoiul curatat si ras pe o razatoare fina sare dupa gust si o lingurita de legume deshidratate. Totul se proceseaza cu blenderul de mana pana la o consistenta de crema fina.

Se serveste cu rosii cherry pe biscuiti din faina integrala sau tartine de paine integrala.

Ce_Stie_Ina_Sa_Faca

Sa va fie pofta de sanatate!

Cu drag, Ina de la Ce Stie Ina Sa Faca

Ma gasiti pe CeStieInaSaFaca.com sau pe pagina de Facebook.