Reteta de vineri. Paine de casa din faina integrala
Intotdeauna sfatuim pacientii pentru un stil de viata sanatos, atat in privinta alimentatiei cat si a miscarii sau renuntarii la fumat. Prin rubrica Reteta de vineri , ne propunem sa ne implicam dincolo de sfaturi, sa va ajutam cu idei practice in bucatarie, sa aratam ca a manca sanatos nu inseamna nicidecum a renunta la mancarea gustoasa. In acest sens, ne dorim sa atragem alaturi de noi oameni buni si pasionati de bucatarie, care sa ne ajute cu idei de retete. Astazi, o reteta marca Alex E. Pandrea
Suntem, in primul rand, ceea gandim, apoi ceea ce mancam.
Permiteti-mi sa-mi argumentez afirmatia. In momentul in care ne apucam de facut ceva, orice, gandurile, implicit energia creata de acestea ne va fi atat combustibilul necesar indeplinirii sarcinii cat si matrita virtuala din care dorim sa scoatem produsul finit. Asadar va rog, de inceput, sa aveti grija de gandurile voastre, inclusiv in bucatarie, acolo unde ajungem sa facem cu propriile noastre maini ceea ce vom manca, respectiv ceea ce suntem.
Practic, principala si cea mai importanta munca a noastra de zi cu zi este sa ne creem pe noi insine.
Cu randurile de mai sus, care sper sa va fi pus pe ganduri, in sensul cel mai pozitiv cu putinta, mi-am dorit sa va fac cunoscut primul si cel mai bine ascuns secret al oricarei retete, de o importanta incomensurabila. In continuare tin sa mai adaug faptul ca pentru mine bucataria este locul in care ma definesc zilnic, unde invat, gresesc si invat iar, zi dupa zi, atat din punct de vedere profesional cat si personal.
Propun sa incepem cu o reteta draga mie, cu care ma joc zilnic, de la care invat si din care ma hranesc.
Reteta paine de casa din faina integrala
Painea este mai mult decat un aliment, este inceputul oricarei povesti si nu ma rezum aici doar la cele culinare. Importanta ei in echilibrul nostru fizic si psihic este una de factura polivalenta ce implica in primul rand omul care o sfinteste, care ii da viata. Iar daca acel om suntem noi, iar mainile noastre sunt cele care o aduc la viata, din simple dar cinstite ingrediente, atunci povestea noastra are un happy-end. Nu ma pot desparti de mirosul de paine calda, vie, proaspat scoasa din cuptorul cu lemne, pe care bunica o face de cand eram mic. Este momentul cel mai placut, cel mai incarcat emotional si sincer in acelasi timp pe care bunica mea are inca zile sa mi-l ofere.
Nu vreau sa va imbat cu apa rece. Painea plamadita dis-de-dimineata, in covata de lemn, cu maia lasata la dospit de cu seara nu va putea fi intrecuta de nimic. Va doresc din suflet sa luati macar o data in viata parte la acest proces intens, cu patos si esenta.
Ceea ce putem face insa, oricare dintre noi, este sa ne dorim sa mancam o paine cu adevarat sanatoasa facuta cu mainile noastre, in vase nu neaparat din lemn si coapte in cuptoare cu mici probleme, fie ele de temperatura ori umiditate.
Pentru a nu va speria prea tare cu ingrediente precum suc de ananas (pentru maia), sofran ori curmale in compozitie, va propun sa incepem cu o reteta simpla, dar de toate zilele, dupa cum va spuneam mai sus. Cu ea va puteti juca, experimenta si va veti putea descoperi propriile gusturi in materie.
Asadar..Ingrediente necesare…
- Sa aveti faina si nu de oricare, una de tip integral este recomandata pentru a va putea cu adevarat bucura de o paine cum se facea odata. 500 de grame sunt suficiente.
- Sa nu duceti lipsa de apa.. filtrata ori plata. Nu de la robinet. Va spun sincer, nu este acelasi lucru.
Intre 330 si 350 ml apa calduta, cat sa poti inca tine degetul in ea. Dar sa-i simti temperatura.
- Cu sare-n bucate, desigur. 12g de sare, de mare, v-as recomanda.
- Drojdie uscata, 7-9 grame sunt suficiente. Amestecate direct cu faina.
- O lingurita de miere (cca. 10 grame). Dar nu de oricare, va rog, sa fie naturala, romaneasca. Scrieti-mi daca nu aveti un producator de incredere, sa va prezint unul.
- Ulei de masline, extravirgin, 10 ml, nu mai mult.
Acum va trebui sa va suflecati manecile, sa puneti telefonul deoparte si sa va permiteti luxul de a va relaxa, pentru a va putea bucura cu adevarat de ceea ce faceti.
Puneti in vasul ales, metalic, de plastic, ori lemn, faina, drojdia uscata, sarea, uleiul de masline si mierea. Obisnuiti-va degetele cu amestecul, plimbandu-le putin prin el. Adaugati apa calda si incepeti sa amestecati usor. Incercati sa aduceti din exterior faina peste amestecul umed din interior. Formati aluatul framantandu-l continuu si transferati-l pe un blat curat, prafuit cu putina faina. Continuati framantarea pana cand simtiti voi ca totul se leaga, incepe sa fie elastic, si omogen, aproximativ 8-10 minute. Aluatul astfel creat se miroase, se simte. Trebuie sa aveti bine in minte pasii atat de importanti in zamislirea acestul aliment de capatai. Astfel timpul si energia investita vor capata o valoare aparte.
Pentru a putea dospi in liniste si caldura, aluatului ii trebuie data o forma de bila, bine legata, putin prafuita dedesubt si deasupra. Se lasa in bolul sau vasul folosit in prealabil, de preferat de dimensiuni nu foarte mari. Se acopera cu un servet ori carpa de bucatarie curata si se da la loc linistit pentru o ora.
Dublu in volum si parfumat intens de drojdia activata de miere, apa si caldura, aluatul vostru trebuie scos din vas, transferat pe un blat cu putina materie prima si taiat in doua. Gemenii astfel formati vor relua cu ajutorul vostru forma unor bile si se vor lasa pentru alte 15-20 minute la cald, acoperite.
Acum, de vreti forma de paine ori bagheta, trebuie sa va hotarati. Alegand prima varianta scurtati procesul cu 20 de minute. De nu, mai aveti de asteptat o tura de dospire de indata ce gemenii nostrii au crescut frumos, i-ati luat pe rand, aplatizat, pentru a scoate aerul, impaturit partea de sus peste cea de jos si sigilate marginile cu podul palmii. Semicercul astfel format se ruleaza usor din partea superioara spre cea inferioara, avand mare grija sa inchideti capetele presandu-le putin mai tare.
Lasam astfel baghetele noastre inca o data la dospit moment in care trebuie incins cuptorul. 250 grade celsius pentru cei norocosi, sau temperatura maxima pentru cei old school. Un vas termorezistent este musai de avut la indemana. Cat timp forma finala a painii dospeste, pregatiti-va o lama foarte bine ascutita cu care le veti cresta in diagonala (in taieturi lungi de 7-10 cm) in momentul dinaintea introducerii lor in cuptor. Puneti la fiert atata apa cat stiti ca intra in vasul mai sus mentionat si pregatiti-va de relaxare.
Odata cuptorul incins bine, painea dospita, apa ajungand la clocote, este momentul sa crestati fara mila painea, pe diagonala dar cu taieturi lungi (nu repet fara un motiv bun), de cinci ori pentru baghete si trei, patru ori pentru painea rotunda.
Nu uitati de praful de faina aruncat la final, pe deasupra, ca o semnatura la sfarsit de poezie. De dragoste.
Puneti vasul cu apa clocotita in partea de jos a cuptorului, iar pe la mijloc tava cu paine. Inchideti bine si lasati totul sa capete culoare si miros dumnezeiesc pentru 20 de minute (pentru baghete si 25-30 minute pentru cele rotunde), la 215 grade celsius ori temperatura mare (nu maxima) pentru cei fara prea multe butone la cuptor. De reusiti in timp ce bagati vasul cu apa clocotita (folosind bineinteles manusa) sa scapati putin pe langa (fara a stinge focul, de aveti cuptor pe gaz) este minunat. Aburii astfel creati vor da painii voastre ceva in plus pentru care imi veti multumi. De nu, nu-i bai, se rezolva in timp si cu moderatie in cele 20 de minute.
Veti sti ca este gata atunci cand va mirosi cu totul divin in bucataria voastra ori cand va suna alarma pusa, la cuptor, ori ceas. Le puteti acoperi cu acelasi servet ori le puteti “unge” cu o pensula de silicon inmuiata in apa rece. Pentru cei carora le place crocantul inainte de toate, la o paine.
De vreti sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook, cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.
Va las sanatosi, cu alese ganduri!
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
[…] ce v-am impartasit terapia framantatului si usurinta cu care fiecare dintre noi se poate bucura de paine proaspata la el acasa, vreau sa va dau si o alternativa pentru micul dejun. Nu de alta dar fructele au rolul […]