Reteta de vineri. Mic dejun cu fulgi de ovaz si fructe

24 martie 2017

mic dejun cu fulgi de ovaz si fructePentru a continua seria diminetilor parfumate, dar pline de energie, astazi va propun un mic dejun deopotriva bogat in fibre, satios dar si fresh, cu fructe proaspete, pe care le puteti alege si taia dupa bunul plac.

Deoarece este o varianta a binecunoscutului (de catre britanici) porridge, voi continua a-i spune asa.

Dar ce contine porridge-ul sau oatmeal-ul (cum este cunoscut in Canada si SUA) si cum se prepara, va intrebati?

In primul rand, porridge-ul este o mancare usor digerabila, preferata atat de cei care se recupereaza medical cat si de atletii care urmeaza un antrenament riguros.

Pe scurt, este un aliment format fie din gris, orez, grau, ovaz, malt, porumb ori hisca, sub forma macinata, amestecate si fierte cu lapte si/sau apa. Pentru imbogatirea gustului se poate opta pentru zahar, miere, unt,  smantana dulce ori lapte in plus.

Reteta de astazi presupune

  • o parte de fulgi de ovaz integrali (35-40g);
  • 3 parti de apa filtrata (300ml);
  • o parte lapte (100ml);
  • o piscatura de sare.

Se pun toate intr-o craticioara cu fund dublu pentru a impiedica lipirea continutului. Se amesteca cu o lingura de lemn, pe foc mic, pana cand continutul incepe sa se ingroase considerabil (undeva la 10 minute).  Puteti opta la 2 parti apa si 2 de lapte, obtinand astfel o textura mai cremoasa dar in acelasi timp va creste si riscul de a se arde in timp ce fierbe.

Odata obtinut porridge-ul , acesta se lasa la racit cca. 5-10 minute, timp in care ne pregatim fructele. O capsuna zdravana taiata in 4 si un sfert sau jumatate de banana (dupa apetit ori preferinta) taiata felii subtiri, pot completa de minune un mic dejun care sa va incalzeasca dimineata si sa va puna zambetul la locul lui. O lingurita plina de miere ajuta la indulcire si o alt piscatura de scortisoara pudra da o cu totul alta fata unui mic dejun relativ simplu, dar atat de gustos.  Semintele de in ori susan sunt la fel de binevenite la joaca noastra din bol, la fel cum este si chia. Dar nu exagerati. Sa va puteti bucura de toate, pe rand.

De preferati o varianta de post, folositi doar apa la fierbere, iar de simtiti o usoara chemare spre tropice, inlocuiti fructele cu mango, papaya, zest de lime si nuca de cocos.

Oricum v-ar placea, sanatosi sa-l serviti!

Alex PandreaDe vreti sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook, cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.

Va las sanatosi, cu alese ganduri!