Reteta de vineri. Guacamole

10 iunie 2016

Azi, dragoste pe farfurie

Galbenul, prin aciditate și parfumul de portocal

Potolește betia muta a usturoiului

Imprietenit puternic cu ghimbirul.

Roșul aprins dă iuțeala oricărei relații platonice

In care dulcele zâmbește frumos, iar picantul,

Senzual.

Verdele sădește speranța vieții crude,

Trăită atemporal,

Iar crusta crocantă a pâinii de casă

Tine strâns la pieptu-i apetisant miezul sățios,

Aromat,

De tărâțe sterpe înviate-n apa proaspata, miere

Si ulei de măsline.

semnat,

un iubitor de avocado (inspirat, dupa o degustare)

guaca 2

Reteta de astazi este pe cat de colorata pe atat de usoara. De avocado. Cu avocado si nu numai. Un fruct complex, nemaipomenit de bun, care ne permite prin gustu-i nu prea puternic sa-l folosim atat in preparatele sarate, acrisoare, picante cat si in cele dulci. Sau in orice combinatie preferati voi. Sa ajungeti sa-l mancati doar, atat va cer.

In primul rand trebuie sa aveti avocadoul copt (se grabeste coacerea daca il tineti inchis intr-o punga, langa o banana – gazul emanat de aceasta ajuta). Dar nu pana se innegreste de tot, il vrem totusi verde inchis, moale la atingere. Restul de codita indepartata trebuie sa lase in urma o culoare inca deschisa.

De taiat si desamburit e simplu. Se taie transversal, se roteste, desfacand astfel bucata in doua parti. Se loveste samburele cu lama cutitului pentru a-l putea roti ulterior si scoate mai usor.

Se foloseste o lingura pentru a scoate pulpa moale, pastoasa.

Urmeaza partea frumoasa.

Ne punem simturile la bataie si dam avocadoului parfumul dorit. Cu ulei de masline, zeama proaspata de lamaie (sau lime), sare si piper proaspat rasnit si frunze de coriandru. Da, stiu, nu multa lume il iubeste dar are farmecul lui exotic, coriandrul. De nu va intelegeti neam cu el il puteti inlocui cu patrunjelul nostru cel omniprezent. Ori cu oregano (mexican) proaspat. Sau busuioc, tot verde.

Cu cantitatile puteti jongla, gustand dupa fiecare adaugare.

Pentru doi avocado medii aveti nevoie de 4-5 linguri ulei de masline (sau cat va lasa inima), o lingura, doua de zeama de lamaie, sare si piper dupa gust, si frunze verzi cat mai multe. Nu strica. Dimpotriva. Mi-am permis sa duc aroma mai departe cu un mic catel de usturoi, din cel nou, romanesc.

Pentru mai multa textura si culoare puteti taia cubulete de rosii (doar coaja, iar miezul il amestecati cu avocadoul), de mango sau bobite de rodie, in functie de preferinte.

Este o bucurie a simturilor, o combinatie culoare-textura aparte, va spun sincer.

Reteta mama spune ca trebuie iutit bine amestecul cu chilli si putina ceapa (asta dupa ce faceti pasta avocadoul intru mojar, cu restul de condimente) Dar eu va propun sa nu le puneti de inceput (cele picante ori piscacioase, ca de, poate doriti sa impartiti mancarea cu cei care nu le suporta, ori aveti nunta de seara 🙂 )

Varianta propusa in poza este cu o dulceata de ardei iute (despre care va voi povesti) si un chutney de portocala cu ghimbir. Este, din punctul meu de vedere completarea perfecta pentru un guacamole putin altfel. Dar voi decideti.

Despre paine si ce va recomand am tot vorbit. Gasiti reteta aici. O puteti folosi proaspata sau prajita. Este la fel de buna.

Sa va fie ziua pe marimea poftei de viata!

De vretiAlex Pandrea sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook, cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.

Va las sanatosi, cu alese ganduri!