Recomandari pentru cardiaci, pe timp de ger – Interviu cu dr. Sorin Micu
Variatiile mari de temperatura si tensiune determina si o anumita stare de disconfort asupra cardiacilor. De aceea in aceasta perioada, cand se inregistreaza temperaturi extrem de scazute, cardiacii trebuie sa fie extrem de precauti. Mai multe despre acest subiect puteti afla din interviul cu dl dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale.
Este o perioada in care este foarte frig la Brasov. Am avut temperaturi, pe timpul noptii, si de – 29 de grade. La ce pericole se expun cei cu afectiuni cardiovasculare in aceasta perioada?
Din pacate, cei cu afectiuni cardiovasculare, nu doar in perioadele de frig extrem ci si chiar in perioadele de frig moderat, sunt expusi unor multitudini de complicatii. De principiu, expunerea la frig atrage dupa sine vasoconstrictie periferica, cresteri de tensiune arteriala, cresteri ale frecventei cardiace si toate acestea pot sa precipite episoade de angina pectorala la coronarieni, episoade de decompensare a unui pacient cu insuficienta cardiaca sau chiar evenimente de moarte subita. Simpla trecere de la cald la frig, chiar daca nu vorbim despre friguri extreme, poate sa duca la aceasta situatie. Mai mult decat atat, adesea in aceasta perioada, a ne deplasa afara este destul de dificil, tinand cont de zapada, tinand cont de gheata, de ceea ce suntem obligati sa facem afara (sa curatam zapada spre exemplu). Cel mai adesea cardiacii nu sunt niste persoane antrenate fizic si expuse acestui efort fizic intempestiv in conditii de frig, chiar si frig moderat, pot sa prezinte toate aceste complicatii despre care povesteam.
Care ar fi afectiunile cardiovasculare care sunt cele mai expuse in aceasta perioada? Absolut toate?
De principiu, marea majoritate a bolilor cardiovasculare, pentru ca cel mai adesea bolile cardiovasculare sunt boli cronice. Ele nu se vindeca vreodata ci sunt tinute intr-un echilibru mai mult sau mai putin fragil cu ajutorul medicatiilor sau al diverselor proceduri. Asadar, majoritatea afectiunilor cardiovasculare pot fi influentate de frig si de activarea asa numitului sistem nervos simpatic, cel care ne produce cresteri de tensiune arteriala, sau poate sa precipite tulburari de ritm. Cu precadere coronarienii pot sa dezvolte episoade de angina pectorala. De altfel sunt recunoscute (si chiar denumite asa) infarctele de Craciun sau infarctele de Anul Nou. Pacientii cu insuficienta cardiaca cu precadere pot sa aiba mai multe episoade de moarte subita, hipertensivii pot sa inregistreze pusee tensionale dar, in mare majoritate, toti bolnavii cardiaci pot sa aiba probleme o data expusi la frig.
Ce le recomandati acestora in aceasta perioada? Ce ar trebui sa stie?
Sigur ca recomandarile trebuie sa fie complexe si multiple. Dincolo de banalul „a ne imbraca atunci cand iesim afara”, poate ca atunci cand este foarte, foarte frig daca nu este neaparat nevoie sa iesim, e preferabil sa nu o facem. A ramane in casa nu ne scuteste neaparat de complicatii, ar trebui sa avem cel putin o temperatura de 18 grade, ar trebui sa ne miscam din cand in cand, macar la intervale de o ora, cu atat mai mult cu cat, mai ales varstnicii sunt expusi riscului de hipotermie, cel care poate sa apara chiar si in casa.
La ce temperatura apare acest risc?
De principiu, la temperaturi de sub 18 grade putem sa avem probleme, cu precadere varstnicii si copiii. Varstnicii percep mai dificil sau chiar deloc frigul, au adesea un strat subcutanat redus si ca atare izolarea la frig este deficitara. In plus capacitatea de incalzire a unui organism varstnic este deficitara, pot sa ajunga la temperaturi de sub 35 de grade Celsius ca si temperatura a organismului si de aici incolo incepe hipotermia care poate sa duca pana la deces.
Daca, din diverse motive, trebuie totusi sa iesim, e preferabil sa ne imbracam bine, in sensul ca trebuie sa acoperim capul si gatul. Cam 50% din caldura pe care o pierdem, o pierdem la nivelul scalpului, al capului si al gatului. Trebuie sa ne imbracam preferabil cu mai multe haine subtiri care sa ne asigure cat mai multe straturi de aer, pentru ca de fapt in asta consta marele avantaj al hainelor subtiri – straturi de aer impermeabile, mult mai eficiente decat o haina singura si groasa. Trebuie sa ne protejam mainile, picioarele, pentru ca sunt predispuse la degeraturi.
Ar fi ideal, o data iesiti afara, daca trebuie sa desfasuram o activitate fizica (spre exemplu curatat zapada) sa nu tinem neaparat sa o curatam rapid, ci sa facem pauza la 10-15 minute, sa nu folosim lopeti prea mari. In mod surprinzator o lopata mare de zapada incarcata poate sa cantareasca pana la 8 kilograme, ceea ce poate sa reprezinte o incarcatura fizica deosebita, mai ales pentru un cardiac. Nu este recomandat sa consumam alcool cand suntem afara, pentru ca alcoolul da o falsa impresie de caldura, dar in acelasi timp el duce la pierderea caldurii din organism mult mai reprede. De asemenea, ar fi ideal ca o data intorsi in casa sa nu consumam in perioada imediat urmatoare nici cafea sau tigari, pentru ca toate acestea sunt stimulente suplimentare ale unui cord care probabil ca este deja obosit.
Apropo de dieta, ce ar trebui sa consume in aceasta perioada cei cu afectiuni cardiovasculare – ma refer aici la un regim?
Cei cu afectiuni cardiovasculare ar trebui sa urmeze un regim de viata care sa fie permanent prezent, atat vara cat si iarna. In perioada de iarna, in mod surprinzator – si acesta este un lucru dovedit – nivelul colesterolului creste, nivelul valorilor tensionale creste, la fel si nivelul taliei. Se stie ca dimensiunile taliei sunt direct corelate cu riscul de boala cardiovasculara, tocmai ca in aceasta perioada regimul alimentar este schimbat oarecum intr-o zona defavorabila, ma refer la consumul de grasimi, ma refer la supra-alimentatie, consumul intempestiv de alcool, la miscarea redusa sau chiar sedentarism, respectiv la faptul ca o data ce suntem in vacanta ezitam si evitam sa mergem la doctor de la primele simptome ale unei boli, tocmai pentru a nu ne strica vacanta.
Si, ca tot vorbim despre ger, ce recomandari aveti pentru muncitorii care lucreaza la aceste temperaturi in perioada aceasta? Inspectorii ITM au inceput ample controale zilele acestea la toate firmele ai caror salariati lucreaza in frig.
Chiar daca suntem sanatosi si se presupune ca acesti muncitori ar trebui sa fie, recomandarile legate de felul in care ne imbracam, de absenta consumului de alcool, cu siguranta se subliniaza in aceste situatii.
Si, apropo de copii, ce ar trebui sa stie parintii?
Parintii ar trebui sa stie in primul rand ca si cei mici, in pofida vitalitatii lor, sunt expusi la riscul de hipotermie, cu atat mai mult cu cat, pe de o parte, mai ales cei care inca nu vorbesc ne comunica mai greu sau chiar nu pot sa ne comunice acest lucru, pe de alta parte tentatia copilului de a ramane afara acum la sanius, la joaca, este mult mai mare iar expunerea la vant, ninsoare, umezela, poate sa accentueze si sa grabeasca pierderea de caldura a organismului.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct