Premiera pentru sistemul privat de sanatate din Romania. Endoprotezare de aorta abdominala, cu singurul sistem revolutionar care sigileaza sacul anevrismului

15 martie 2017

In premiera pentru sistemul privat de sanatate din Romania, echipa de medici cardiologi interventionali, chirurgi cardiovasculari si anestezisti a Spitalului de Cardiologie Brasov a realizat prima endoprotezare de aorta abdominala, cu singurul sistem revolutionar care sigileaza sacul anevrismului.

Procedura a decurs fara complicatii, pacientul in vârsta de 61 de ani având diagnosticul de anevrism de aorta abdominala subrenal aflandu-se acum in salon, urmand a fi externat peste doua zile.

Dr. Mihai Ursu,  cardiolog interventional, sef sectie Cardiologie Interventionala: „Endoproteza Nellix are un design si un concept absolut noi, cu ajutorul carora putem trata  mai multi pacienti, putem simplifica planificarea si selectia materialelor, putem reduce interventiile secundare sigiland cu polimer biocompatibil intreaga zona anevrismala. Tehnic, prin abort minim invaziv la nivel inghinal, prin tehnici interventionale, se introduc la nivelul aortei abdominale doua stenturi expandabile, cu balon, si acoperite cu PTFE, la care sunt atasate endobaguri (saculeti de poliuretan biostabil) in care se injecteaza polimerul ce ocupa intregul anevrism si il sigileaza, restabilind circulatia normala a sangelui numai prin cele doua stenturi implantate (excluzând anevrismul) catre memebrele inferioare. ”

nellix1

Anevrismul de aorta este o afectiune redutabila, in ultima perioada tot mai frecvent intalnita, ca urmare a dezvoltarii diagnosticului imagistic, multi dintre pacienti fiind diagnosticati intamplator la o computer tomografie sau o ecografie abdominala efectuate pentru diverse simptome. Riscul cel mai mare al prezentei anevrismului de aorta abdominala este de ruptura, peretele aortei cedand presiunii sangvine, situatie in care prognosticul pacientului este rezervat. De aceea, apelarea la acest tip de solutie medicala inovativa este salvatoare de vieti.

Aceste interventii vor fi realizate in mod curent in Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov. Astfel, in luna martie, Clinicco aduce doua proceduri noi, revolutionare, in beneficiul pacientilor cu boli cardiovasculare.