Premiera la Brasov, la Spitalul de Cardiologie Clinicco: echipa de medici cardiologi interventionisti a efectuat primele proceduri de rotablatie

13 martie 2017

Boala coronariana, cea mai frecventa cauza de mortalitate din lume

Alaturi de afectiunile oncologice, boala coronariana este cea mai frecventa cauza de mortalitate si morbiditate din lume. Tratamentul ei poate fi medicamentos, interventional sau chirurgical. In ultimii ani, se tinde spre tratamente minim invazive.

Boala coronariana este o incapacitate a arterelor coronare de a furniza sange oxigenat necesar muschiului inimii. Ateroscleroza coronariana este cauza cea mai frecventa a dezechilibrului intre nevoia de oxigen si aportul acestuia, arterele coronare fiind ingustate de placi formate din colesterol, care se pot calcifica. Tratamentul interventional consta in dilatarea leziunilor si implantarea unei structuri metalice numita „stent”, care restabileste circulatia. In cazul pacientilor cu leziuni coronariene calcificate, procedura interventionala este, uneori, imposibil de realizat.

Rotablatia coronariana si stenturile coronariene autoexpandabile – tehnologii de varf care vin in sprijinul pacientului cu leziuni aterosclerotice complexe

In cei opt ani de activitate, echipa medicala a Spitalului de Cardiologie Brasov a fost intotdeauna orientata catre achizitionarea si punerea la dispozitia pacientilor a celor mai noi tehnologii medicale.

Dr. Mihai Ursu, sef sectie cardiologie interventionala:

„Suntem in masura sa anuntam demararea proiectului de aterectomie rotationala (rotablatie). In domeniul cardiologiei interventionale, progresul tehnologic din utimii ani a largit spectrul indicatiilor angioplastiei coronariene si la cazuri de leziuni complexe, difuze, pe segmente de artere calcificate si bifurcatii proximale. Aceste leziuni erau in principal abordate chirurgical prin metoda by-pass-ului coronarian. Odata cu relansarea rotablatiei, in ultima perioada de timp, prin aparitia dispozitivelor de calibru mai mic si mai usor de utilizat, inclusiv prin abord radial, pacientul poate beneficia de rezultate procedurale mult imbunatatite si cu prognostic mai bun, desigur combinat si cu utilizarea de stenturi performante care consolideaza rezultatul.

Rotablatia permite indepartarea partiala a placii de aterom, in general calcificata, din interiorul artelelor coronare. Aceasta metoda consta in introducerea percutana a unei freze cu cap diamantat (microcristale de diamant) miniaturizata, freza  ce se roteste cu o turatie reglabila de pana la 160 000 de rotatii pe minut.

Aceasta manopera pulverizeaza practic placa de aterom in microparticule foarte mici cu diametrul sub 10 microni, particule care se spala in microcirculatia coronariana. In urma ei, freza lasa o artera coronara pregatita optim pentru a fi stentata, protejand in acelasi timp si ramurile de bifurcatie. Montarea stenturilor consolideaza rezultatul final, conferind cel mai bun prognostic pacientului.

Este o metoda perceputa si suportata bine de catre pacient, care nu necesita pregatiri medicale suplimentare, fata de o interventie de stentare obisnuita, dar echipa medicala trebuie sa fie antrenata si pregatita in mod specific pentru astfel de interventii percutane de top.

Putem spune, fara frica de a gresi, ca rotablatia coronariana si stenturile coronariene autoexpandabile reprezinta tehnologii de varf care vin nemijlocit in sprijinul pacientului coronarian cu leziuni aterosclerotice complexe.”

Rotablatia face parte acum, in mod curent, din interventiile care se realizeaza la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov, imbunatatind astfel prognosticul pacientilor coronarieni care se adreseaza spitalului nostru.

8 comentarii
 1. constantin popa spune:

  Buna ziua! aceasta procedura se aplica si la arterele carotide?

  • Claudia Pasca spune:

   Buna ziua,
   Doar in urma unui consult de specialitate la un medic cardiolog interventionist puteti afla care este cea mai buna metoda de tratament in cazul unei stenoze carotidiene.
   Pentru programare va rugam apelati numarul de telefon: 0268445544.
   Va multumim,
   Echipa Clinicco

 2. Serban Georgiana spune:

  Buna ziua.
  Ce costuri sunt pentru o plastie de valva mitrala?

  • Danila Florenta spune:

   Buna ziua,

   Va multumim pentru mesaj. Pentru detalii legate de pret va rugam frumos sa luati legatura cu departamentul internari al clinicii noastre.
   +40 268 401203, +40 733 008195, fax: +40 268 401206, cardiologie@clinicco.ro

   O zi buna va dorim!

 3. Geo Alexa spune:

  Această intervenție este chirurgicală ? Va multumesc anticipat

  • Danila Florenta spune:

   Buna ziua.

   Multumim pentru mesaj. Este o procedura de cardiologie interventionala, o alternativa la procedura chirurgicala de by-pass coronarian.

   O zi cat mai buna!

 4. Simona.Baditoiu spune:

  Buna ziua,

  Procedura de rotablatie costa 9.800 lei. Nu este acoperita de casa de asigurari de sanatate.
  Pentru mai multe detalii va rugam apelati 0732 850 273.
  Va multumim!
  Echipa Clinicco

 5. elena burlanescu spune:

  Cat costa o asemenea intervenție? Exista vreun program cu casa de asigurări?