Postura corecta la birou inseamna un spate sanatos

8 februarie 2017

In zilele noastre, munca la birou presupune un minim de opt ore petrecute stand pe scaun, de obicei in fata unui calculator. Acesta este motivul pentru care intalnim frecvent pacienti cu dureri de spate si gat, fara a suferi de vreo afectiune specifica.

Te numeri printre cei care petrec mult timp muncind intr-un birou? Iata cateva sugestii care te pot feri de oboseala, dureri musculare si articulare:

  • Pozitia monitorului: Acesta trebuie pozitionat direct in fata ta, astfel incat sa nu fii nevoit sa te inclini sau sa te intorci catre el. De asemenea, ar fi bine ca jumatatea de sus a ecranului sa fie la inaltimea privirii tale.
  • Distanta pana la monitor: Tine-ti bratele si coatele aproape de corp, paralel cu podeaua. Tastatura ar trebui pozitionata astfel incat sa nu fii nevoit sa te apleci in fata. Sugestie: incearca sa stai la aproximativ 45 cm distanta de monitor.
  • Gatul: Oamenii care petrec mult timp vorbind la telefon, se plang adesea de dureri de gat. Daca si tu obisnuiesti sa tii telefonul intre gat si barbie, pentru a putea tasta si vorbi in acelasi timp, iti recomandam sa folosesti castile sau un aparat cu difuzor. De asemenea, incearca sa nu iti intinzi gatul inainte atunci cand te uiti spre monitor. Sugestie: urechea ar trebui sa fie aliniata cu umarul.
  • Umerii: Incearca sa-ti tii umerii jos, in pozitie relaxata.
  • Spatele: Aseaza-te cu spatele lipit de spatarul scaunului, la care ai atasat un dispozitiv de sustinere a zonei
  • Coate si incheieturi: In timp ce tastezi, asigura-te ca tii cotul intr-un unghi de 90 de grade fata de corp. Mainile si incheieturile ar trebui sa formeze o linie dreapta. Aceasta pozitie ar trebui sa te protejeze de prea multa presiune asupra incheieturii.
  • Picioarele: Atunci cand stai pe scaun, soldurile si coapsele trebuie sa fie paralele cu podeaua sau putin mai sus fata de genunchi. De asemenea, asigura-te ca ai pastrat un mic spatiu intre marginea scaunului si spatele genunchilor tai.
  • Talpile: E indicat sa stai pe scaun astfel incat talpile sa atinga podeaua in totalitate. Daca acest lucru nu este posibil, iti recomandam sa folosesti un suport pentru picioare, reglat pentru inaltimea ta.

Extra sfat: Ia o pauza de 1-2 minute pentru fiecare ora petrecuta stand pe scaun. Ridica-te de pe scaun, ia-ti un pahar cu apa, stai de vorba cu un coleg sau pur si simplu plimba-te prin birou.

Pozitia corecta la birou

Aminteste-ti: de fiecare data cand te doare ceva, corpul incearca sa iti transmita un mesaj. Daca ai dureri de gat sau spate chiar si atunci cand ai respectat sfaturile de mai sus, adreseaza-te unui specialist Clinicco Ortopedie. Impreuna putem stabili cele mai bune variante de tratament pentru afectiunea ta. Pentru programare, suna la 0731660099 sau poti solicita direct, cu un simplu click pe imaginea de mai jos.

Solicita programare