In noiembrie 2014 m-am hotarat sa fac niste investigatii medicale in scopul gasirii cauzelor unei hipertensiuni arteriale

23 mai 2016

12308784_1660763140875816_5523204789350702690_n

Radu Iosif, 42 ani, Brasov

Am aflat insa ca am o problema cardiaca grava, mai exact dilatare de aorta ascendenta

Mi-amintesc bine ca in noiembrie 2014 m-am hotarat sa fac niste investigatii medicale  in scopul gasirii cauzelor unei hipertensiuni arteriale (acestea dovedindu-se in final a fi de natura genetica). Asa am ajuns la Clinicco, la un consult de cardiologie la d-na dr. Diana Tint.

Imediat dupa inceperea efectuarii ecografiei cardiologice, care face parte din consultatia completa de specialitate, am aflat insa ca am o problema cardiaca grava, mai exact dilatare de aorta ascendenta, precum si ca diametrul aortei este aproape de limita ruperii acesteia.

Mentionez ca din anul 2002 nu am mai facut nicio ecografie cardiaca sau consultatie cardiologica. D-na doctor mi-a recomandat sa fac un computer tomograf cardiac pentru a se stabili cu exactitate diametrul aortei. Rezultatul acestuia a fost acelasi cu al examinarii ecografice.

Operatia este inevitabila

Toate acestea au dus la o prima discutie cu seful sectiei de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul de Cardiologie Clinicco, dl dr. Narcis Filipescu. Vizualizand rezultatul ecografiei si al examinarii angio cT, mi-a confirmat ca am dilatatie de aorta ascendenta, in cadrul sindromului Marfan.

Mi-a precizat ca operatia nu este de urgenta maxima insa, boala fiind evolutiva, operatia trebuie efectuata in cel mult 1-2 ani.  In caz contrar,  ar fi existat riscul ruperii aortei si implicit aparitia decesului. Domnul doctor mi-a descris si mi-a desenat (inca pastrez desenul) operatia care se face in acest caz, denumita Tirone David explicandu-mi in acelasi timp in ce consta.

La cateva zile dupa aceasta discutie, am avut ocazia sa ma intalnesc si cu echipa de medici francezi care vine la Clinicco, sa asiste la operatiile foarte dificile. Dupa analiza examenelor medicale pe care le efectuasem, mi-au reconfirmat ce-mi spusese si dr. Filipescu: ca operatia este inevitabila, ca in maxim 1-2 ani aceasta trebuie efectuata, in caz contrar existand riscuri vitale, si mi-au desenat etapele operatiei.

Am luat foarte hotarat decizia de a efectua operatia la Clinicco

Toate aceste consultatii avute la Clinicco cu medicii cardiologi si cu chirurgii cardiovasculari mi-au dat o foarte mare incredere si am luat foarte hotarat decizia de a efectua operatia la acest spital. Le-am comunicat si parintilor mei, care locuiesc la Piatra Neamt, ca am decis sa fac operatia la Clinicco.

M-am gandit totusi sa mai astept o perioada pana la efectuarea operatiei. In tot acest timp am inceput sa fiu mai atent la sanatatea mea: am mai redus din activitatea sportiva, am urmat tratamentul medicamentos, am fost monitorizat permanent de medicii cardiologi. Traiam insa zilnic cu grija ca aorta se poate rupe oricand, astfel incat am constientizat intr-un final ca trebuia sa fac operatia cat mai repede pentru a scapa de starea de disconfort .

Din momentul in care am intrat in spital, m-am linistit(…) simteam ca sunt in locul care trebuie, simteam siguranta si caldura sufleteasca a personalului medical

Urma sa ma pregatesc pentru operatie. Era singura solutie pentru mine. Astfel ca la sfarsitul lunii martie m-am internat la Clinicco. Din momentul in care am intrat in spital, m-am linistit si am devenit nerabdator sa fac operatia. Simteam ca sunt in locul care trebuie, simteam siguranta si caldura sufleteasca a personalului medical din spital.

Boala mea fiind foarte rara si operatia foarte dificila, a fost chemata si echipa medicala din Franta. Aceasta sosise si era pregatita de interventie, la fel ca si mine. Capatasem o putere imensa si abia asteptam sa fac operatia… la 42 de ani.

Dr. Narcis Filipescu: Pacientul avea o dilatatie de aorta  ascendenta exclusiv in zona sinusului Valsalva, in cadrul unui sindrom Marfan. Pacientul a beneficiat de o interventie de tip Tirone David, valva aortica s-a reimplantat intr-un tub textil, s-a refacut continuitatea cu aorta nativa, iar in acest tub s-au reimplantat ostiile coronare. Avantajele acestei operatii sunt ca pacientul si-a pastrat valva aortica nativa, i-a fost inlocuita aorta bolnava in totalitate, permitandu-i astfel sa traiasca  absolut normal, fara medicatie, tot restul vietii. A fost o operatie dificila, care se face foarte rar la noi in tara, pe de o parte din cauza patologiei limitate si pe de alta parte datorita dificultatii tehnice.

Dupa operatie, am fost ingrijit cu deosebita implicare, responsabilitate si profesionalism, in sectia de terapie intensiva, de dl. dr. Cristian Stanescu impreuna cu echipa de asistente medicale. Imi pareau ca niste robotei japonezi care stiu cu deosebita precizie ce au de facut: ne efectuau tratamentul medicamentos la orele impuse, ne monitorizau continuu (atat prin aparatele la care eram conectati cat si prin alte verificari de specialitate), erau intr-o permanenta stare de alerta privind starea noastra postoperatorie. Si toate acestea se intamplau intr-o liniste deplina.

De acelasi tratament exemplar am avut parte pana la externare si de la intreaga echipa medicala din cadrul spitalului, cand am ajuns pe sectie.

Dupa externare si venirea acasa, desi credeam ca o sa ma pot recupera repede, totul a devenit mai dificil. De aceea ma bucur ca in cadrul spitalului de cardiologie Clinicco exista sectie de recuperare medicala, unde personalul este foarte bine pregatit profesional si foarte apropiat de pacienti. Acolo am inceput sedintele de recuperare medicala cardiovasculara.

Transmit tuturor sa le ceara ajutorul medical in caz ca au nevoie sisa nu le fie deloc frica sa lupte pentru sanatatea lor

Sunt bucuros, implinit, fericit ca am ales sa fac operatia la Spitalul de Cardiologie Clinicco. Profesionalismul medicilor, aparatura tehnico-medicala, conditiile de spitalizare, igiena si grija intregului personal medical pentru pacienti, totul este asa cum ar trebui sa fie in toate institutiile medicale in care sanatatea si binele pacientului sunt o prioritate.

Transmit tuturor sa aiba incredere in experienta, profesionalismul si expertiza medicilor de la Clinicco, sa-si faca curaj si sa le ceara ajutorul medical in caz ca au nevoie si sa nu le fie deloc frica sa lupte pentru sanatatea lor.

De asemenea recomand tuturor :

  • sa mearga la controale cardiovasculare regulate, intrucat se pot depista eventuale probleme medicale;
  • sa participe la actiuni de donare de sange; mentionez acest lucru intrucat in timpul operatiei a fost necesar sa mi se efectueze transfuzie de sange si abia atunci am constientizat ca: spre rusinea mea, nu am participat niciodata la o donare de sange; ca e randul meu sa donez sange pentru semenii care au nevoie; ca vreau si ca e datoria mea sa particip la actiunile intreprinse de Clinicco in acest sens, incepand cu anul viitor, cand mi se va permite acest lucru; mai mentionez ca sangele donat in cadrul acestor actiuni ajunge tot la rezervele nationale;
  • sa realizeze recuperarea numai sub supraveghere medicala, intrucat chiar dupa prima sedinta de recuperare am suferit fibrilatii atriale, tratate in mod prompt si cu profesionalism de cadrele medicale;

Multumesc personalului medical de la Clinicco, pentru grjia deosebita pe care mi-a purtat-o pe perioada internarii, in scopul refacerii starii mele de sanatate: intregii echipe de infirmiere, de asistente medicale si de medici.

Multumesc d-nei dr. DianaTint, d-lui dr. Narcis Filipescu, d-lui dr. Cristian Stanescu si d-lui profesor dr. Olivier Bical, medic chirurg cardiovascular, care a venit din Franta pentru a fi parte din echipa care m-a operat.

1 comentariu
  1. popa constantin spune:

    Si eu am fost internat la CLINICCO Brasov unde am facut coronarografie cu Dr.Mihai Ursu, am fost tratat si ingrijit super bine, recomand atat clinica cat si pe dr.Mihai Ursu