Moartea subita la sportivi
Chiar daca este un eveniment rar, moartea subita la sportivi are intotdeauna un impact puternic emotional asupra noastra a tuturor. Bineinteles, acest lucru este accentuat si de mediatizarea intensa, insa acest subiect a nascut reale controverse de-a lungul timpului.
Multa vreme s-a presupus ca moartea subita este cauzata de infarctul miocardic, chiar daca nu au existat dovezi care sa sustina aceasta ipoteza. Acum, insa, se stie ca cea mai frecventa cauza o reprezinta aritmiile, survenite in cadrul unor boli congenitale sau dobandite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate la timp.
Din fericire, in ultimul timp, s-au desfasurat o serie de programe de screening pentru boli cardiovasculare, facand astfel posibila diagnosticarea precoce si excluderea indivizilor cu risc crescut de moarte subita din sportul competitional.
Elementele obligatorii pentru testarea sportivilor sunt istoricul medical si examenul obiectiv
Istoricul medical trebuie sa cuprinda date din istoricul personal: prezenta disconfortului/durere la efort, stare de lesin sau lesin neexplicate mai ales daca survin la efort, oboseala, respiratia ingreunata, etc, dar si istoricul familial: cazuri de moarte prematura de cauza cardiaca, boala cardiovasculara la rudele apropiate sub 50 ani, rude cu boli cunoscute cu risc de moarte subita.
Examenul obiectiv trebuie sa fie orientat catre depistarea suflurilor si presupune o examinare complexa facuta de medicul specialist.
Controverse intre abordarea europeana si cea americana
Exista inca o controversa in ce priveste includerea obligatorie a examinarii ECG in programul de screening. Aceasta este recomandata de Societatea Europeana de cardiologie, insa nu si de cea americana, nefiind considerata cost eficienta.
Moartea subita ce survine in timpul efortului intens si sustinut este de cele mai multe ori o manifestare a unei boli cardiovasculare.
Daca totusi se efectueaza aceasta testare, modificarile ECG ce apar frecvent ca urmare a antrenamentului sunt considerate modificari fiziologice si nu trebuie interzisa sau descurajata activitatea sportiva si nici nu necesita investigatii suplimentare.
Incidenta mortii subite este estimata intre 0,5-2/100 000 persoane pe an. Conform datelor din Registrul Inimii din Minneapolis, principala cauza este cardiomiopatia hipertrofica, intr-un procent de 36%, urmata de anomalii coronariene 17%, miocardite 6% sau prolapsul de valva mitrala 4%.
Chiar daca cele mai multe decese s-au inregistrat in randul jucatorilor de basket si fotbal, nu exista date care sa dovedeasca vreo legatura intre tipul sportului practicat si riscul de evenimente cardiovasculare.
Intrucat testarea de efort are limitari semnificative pentru detectarea acestor leziuni (infarctul miocardic si moartea subita putand survenii chiar in conditiile unui test de efort negativ), identificarea pacientilor cu risc ramane o provocare si in zilele noastre.
Lupta contra afectiunilor cardiace continua, iar echipa de medici specialisti din cadrul Clinicco Brasov va sta la dispozitie pentru a va alatura si dvs. acestei misiuni.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
[…] dintre moartea subita cardiaca si sportivi este o relatie extrem de complexa. Spre exemplu, exista anumite afectiuni congenitale, anumite […]