La Clinicco Brașov, pacientul pleacă pe picioarele lui de pe masa de coronarografie

1 iulie 2020

”Dacă este să vorbim de partea de cardiologie intervențională care este domeniul meu principal de activitate, pot să vă spun că Spitalul de cardiologie Clinicco din Brașov se poate numi, fără falsă modestie, un spital de abord radial. Ce înseamnă acest lucru?
Pentru a ajunge să stabilim un diagnostic de calitate, primul lucru este abordul. Până nu demult, acesta se efectua prin puncția arterei principale de la picior, așa numita arteră femurală. Acest lucru presupune o imobilizare ulterioară la pat a pacientului pentru 24 de ore. Greu și pentru pacient, greu și pentru echipa medicală.

Ne-am aliniat această modalitate de abordare a pacientului prin puncție la nivelul arterei radiale, adică puncția la nivelul mâinii, articulației pumnului. Imaginile sunt de calitate, abordul este minim, făcându-se practic pe 1.8 mm, ulterior pacientul primește o brățară hemostatică la locul puncției, dar el pleacă pe picioarele lui de pe masa de coronarografie. Ulterior se poate deplasa în salon, se poate alimenta, iar în aceeași zi poate fi și externat.

Dacă pacientul primește și tratamentul pentru care s-a adresat spitalului nostru, în urma puncției radiale se implantează și un stent (sau mai multe) pe arterele afectate prin depunere de colesterol, dar acest lucru presupune și o spitalizare de 24 de ore, adică peste noapte pacientul va fi necesar să rămână sub supraveghere medicală.

Dar ce este important este că pacientul se poate deplasa. Acest lucru a fost marele nostru câștig, pe de o parte câștigul echipei medicale, dar și câștigul pacientului, care nu mai vine cu frică pentru că trebuie să stea 24 de ore la pat.” – Dr. Mihai Ursu, Medic Primar Cardiologie Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala, Clinicco Brașov.