Insuficienta venoasa cronica tratata eficient la Clinicco Brasov

15 octombrie 2021

Insuficienta venoasa cronica : ce trebuie sa stiti ?

Insuficienţa venoasă cronică este o afecţiune foarte frecventă în zilele noastre având diverse manifestări precum edemele care apar mai ales în a doua parte a zilei: picioarele umflate, senzaţia de picioare grele. 

În timp pot apare varicele, nişte dilataţii ale venelor superficiale, care deranjează în primul rând din punct de vedere estetic. Când sunt foarte mari, dilataţiile pot prezenta un risc de sănătate. Acestea pornesc de la riscuri minore cum ar fi apariţia unei închegări a sângelui în vasele superficiale până la o tromboflebită profundă care înseamnă un cheag de sânge care se formează în venele mai profunde şi care poate migra la plămâni provcând un tromboembolism pulmonar, care poate fi chiar şi fatal. Este o afecţiune foarte severă.

Nu toţi cei care au insuficienţă venoasă cronică vor face această boală, dar ar trebui să fie un lucru care să ne facă ca şi pacienţi să ne gândim că şi varicele şi insuficienţa venoasă cronică sunt o boală care trebuie tratată, care trebuie adresată nu numai din punct de vedere estetic, ci şi din punct de vedere al sănătăţii.

Insuficienta venoasa cronica : Caz practic

 Pacientă de 56 ani cu boală venoasă cronică stadiu V CEAP.
Simptomele pacientei : Modificări tegumentare la nivelul gambei, edeme la picioare, durere în jumătatea inferioară a membrului inferior stâng predominant seara, cu o tromboflebită superficială apărută în urmă cu câteva zile la nivelul gambei (înroșire, durere, creșterea temperaturii la nivelul zonei respective). Tegumentele modificate prezentau un caracter scleros și hiperpigmentat.
Intervenție :
Stripping venă safenă magna
Excizia pachetelor varicoase, inclusiv unele trombozate.
Intervenția chirurgicală clasică rămâne cea mai eficientă metodă pentru varicele de dimensiuni mijlocii și mari. Extirparea acestora împiedicând considerabil riscul de recidivă.
Echipa Medicală :
Dr. Emanuela Ciobanu, Chirurgie Cardiovasculară
Dr. Ștefan Arnăut, Anestezie și Terapie Intensivă
Oana Alexandru, Asistent Instrumentar
Jana Cociș, Asistent Instrumentar
Simona Decuseară, Asitent Șef