Infarct și Boală Cardiovasculară

25 ianuarie 2022

Infarct și Boală Cardiovasculară : Legături strânse care necesită investigații

Vă propunem printr-un caz practic, să ilustrăm legăturile dintre consecințele unui infarct și necesitatea investigaților de specialitate din cadrul policlinicii noastre. În anumite cazuri, depinzând de starea inimii evaluată la ecocardiografie și coronarografie, intervenția chirurgicală poate fi o necesitate.

Povestea pacientului nostru

Pacientul în vârstă de 60 de ani a suferit un infarct în urmă cu aproximativ o lună de zile, în timp ce se afla în afara țării. A fost tratat conservator, ceea ce înseamnă că a primit medicamente – nu i s-a implantat stent, nu s-a propus operație.

Legătura dintre consecințele unui infarct și chirurgia cardiovasculară

În urma infarctului, starea lui generală nu se degradase foarte mult. De menționat este faptul că oamenii se gândesc de multe ori că infarctul înseamnă să îți pierzi cunoștința, să cazi pe jos. Câteodată simptomele nu sunt foarte violente, foarte pregnante, dar leziunea se produce totuși. Consecințele negative apar în timp, în faptul că mușchiul inimii nu mai este irigat, apărând tot felul de disfuncții cardiace. În urma infarctului, pacientul a rămas cu o angină (durere în piept) la eforturi.

Coronarografia, prima investigație majoră de efectuat

Când s-a întors în țară a apelat la noi pentru a face o coronarografie. Avea toate cele trei artere coronare bolnave. Interventriculară anterioară a fost cea care s-a închis de tot. Din fericire fracția lui de ejecție nu s-a depreciat.

Ce se întâmplă dacă nu ai grijă de inima ta după un infarct ?

Consecințele ar fi fost importante în lipsa operației. Cu leziunile pe care le mai avea, riscul să facă un infarct și pe celelalte vase sau inima să nu se descurce multă vreme cu aportul sanguin pe care îl avea era mare. Dacă nu s-ar fi operat, fracția lui de ejecție ar fi scăzut sau ar fi făcut anevrism.

Pacientul nostru este bine

Echipa noastră a explicat gravitatea situației și necesitatea efectuării unei operații de triplu bypass, cu care a fost de acord imediat. Intervenția a decurs fără probleme. Pacientul și-a reluat deja cursul normal al vieții.

Primul pas, programarea la un consult de specialitate

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0733 008 195