Încă o inimă salvată la Spitalul de Cardiologie Clinicco

9 decembrie 2020

Pacientul în vârstă de 60 de ani a suferit un infarct în urmă cu aproximativ o lună de zile, în timp ce se afla în afara țării. A fost tratat conservator, ceea ce înseamnă că a primit medicamente – nu i s-a implantat stent, nu s-a propus operație.

În urma infarctului, starea lui generală nu a fost foarte proastă. De menționat este faptul că oamenii se gândesc de multe ori că infarctul înseamnă să îți pierzi cunoștința, să cazi pe jos. Câteodată simptomele nu sunt foarte violente, foarte pregnante, dar leziunea se produce totuși. Consecințele negative apar în timp, în faptul că mușchiul inimii nu mai este irigat, apărând tot felul de disfuncții cardiace.

În urma infarctului, pacientul a rămas cu o angină (durere în piept) la eforturi. Când s-a întors în țară a apelat la noi pentru a face o coronarografie. Avea toate cele trei artere coronare bolnave. Interventriculara anterioară a fost cea care s-a manifestat, care s-a închis de tot – era un vas foarte bun, un vas mare care merita salvat. Din fericire fracția lui de ejecție nu s-a depreciat.

Consecințele ar fi fost importante în lipsa operației. Cu leziunile pe care le mai avea, riscul să facă un infarct și pe celelalte vase sau inima să nu se descurce multă vreme cu aportul sanguin pe care îl avea era mare. Dacă nu s-ar fi operat, fracția lui de ejecție ar fi scăzut sau ar fi făcut anevrism. I-am explicat gravitatea situației și necesitatea efectuării unei operații de triplu by-pass, cu care a fost de acord imediat. Intervenția a decurs fără probleme. Pacientul și-a reluat deja cursul normal al vieții.

Dr. Emanuela Ciobanu, medic specialist chirurgie cardiovasculară

Dr. Narcis Filipescu, șef secție Chirurgie cardiovasculară

Dr. Cristian Stănescu, șef secție Anestezie și terapie intensivă

Dr. Dorin Arhire, medic primar Anestezie și terapie intensivă

Dr. Mihai Ursu, medic primar cardiolog, medic primar radiologie și imagistică medicală

Dr. Costică Baba, medic primar cardiolog, medic primar interne

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544