Încă o inimă salvată în această perioadă de către echipa de chirurgie cardiovasculară a Spitalului CLINICCO
În urmă cu doi ani, pacientul, un bărbat de 74 de ani, a suferit o operație de triplu by-pass aortocoronarian în cadrul spitalului nostru, evoluția acestuia fiind foarte bună la momentul respectiv.
În cadrul bilanțului pre-operator, medicii noștri cardiologi au verificat și starea arterelor carotide (vasele care duc sângele la cap), lucru pe care îl facem tuturor pacienților noștri care urmează să se opereze.
A fost identificată atunci o stenoză (îngustare) pe carotida dreaptă, undeva la 50-60%, ceea ce înseamnă că pacientul nu avea încă indicație de tratament chirurgical sau intervențional. Totuși, acest gen de leziuni necesită urmărire și verificare prin efectuarea periodică a ecografiei doppler de carotide. Pacientul a fost conștiincios și a făcut controalele, cel mai recent dintre acestea evidențiind evoluția stenozei la 70%-80%. În absența unei intervenții chirurgicale, pacientul risca să sufere un accident vascular cerebral, motiv pentru care a revenit și a beneficiat de această intervenție, efectuată cu succes.
De menționat faptul că în urmă cu doi ani, când pacientul nostru a apelat la echipa medicală CLINICCO pentru operația de triplu by-pass coronarian, sora acestuia (care îl însoțea) a efectuat la rândul dumneaei un control cardiac de rutină. În cadrul acestuia s-a descoperit o leziune carotidiană severă, fiind operată urgent de către echipa noastră.
Este o dovadă în plus pentru agregarea familială pentru genul acesta de boli. Există așadar o predispoziție care se transmite în familie. Mai exact, dislipidemia este elementul comun care se poate manifesta în unele cazuri. Este, deci, indicat ca persoanele care au un membru al familiei care suferă de o boală cardiacă să facă la rândul lor un consult cardiac.
Operația de carotidă este o operație foarte ușor de suportat de către pacient, presupune o spitalizare foarte scurtă. Pacientul vine cu o zi înainte de operație, în ziua operației stă în terapie, următoarea zi urcă în secție, iar următoarea pleacă acasă. Nu are restricții majore post-operator, operația durează aproximativ 1h – 1,5h și presupune o incizie scurtă de 4 – 5 cm pe partea laterală a gâtului. Se deschide vasul, se scoate placa de aterom, se curăță, după care se reconstruiește vasul cu un petec de material sintetic. Recuperarea este scurtă – pacientul are restricție la eforturi foarte mari timp de două săptămâni, putându-și relua rapid viața normală.
Echipa medicală care a efectuat operația:
Dr. Narcis Filipescu, șef secție Chirurgie cardiovasculară
Dr. Emanuela Ciobanu, medic specialist chirurgie cardiovasculară
Dr. Cristian Stănescu, șef secție Anestezie și terapie intensivă
Dr. Dorin Arhire, medic primar Anestezie și terapie intensivă
As.anestezie Decuseara Simona
As.instrumentar Cocis Jana și Alexandru Oana
As.ATI – as. Hanescu Ana, as.Belu Oana, as.Cepoi Estera, as.Ursache Olga, as.Ursache Daniela