Implant salvator pentru pacienții cu insuficiență cardiacă – spitalul Clinicco Brașov, singura unitate medicala din România care efectuează terapia CCM
Implant salvator pentru pacienții cu insuficiență cardiacă – spitalul Clinicco Brașov, singura unitate medicala din România care efectuează terapia CCM
Insuficiența cardiacă – o plagă a lumii moderne
În România există o categorie din ce în ce mai mare de pacienți „invizibili”, cu probleme cardiologice serioase, fără ca semnalele de alarmă să fi fost luate în considerare în mod activ de către sistemul de sănătate sau chiar de către ei înșiși. Este vorba despre persoane care suferă de insuficiență cardiacă uneori fără să aibă cel mai mic simptom. Statistica publică arată 30% dintre cazuri ajung la spital în stadii foarte grave ale bolii. Una din două persoane nou diagnosticate cu insuficiență cardiacă moare în următorii 5 ani, o situație mai dramatică decât în cazul unor diagnostice oncologice.
Ce este terapia modulării de contractilitate cardiacă? Unde se face? Cui îi este recomandată?
Modularea de contractilitate cardiacă – CCM – este una dintre soluțiile care ajută pacientul cu insuficiență cardiacă, este de vorba de implantul unui dispozitiv electronic cu o activitate specială în ajutorul inimii afectate.
Un singur spital din România face aceste implanturi încă din 2018, spitalul Clinicco din Brașov unde zilele acestea echipa coordonată de dr Sorin Micu, medic primar cardiolog cu specializare în dispozitive cardiace implantabile electronice, a făcut implantul cu numărul 33 la un pacient de 57 de ani. Bărbatul cu un diagnostic cardiologic sever, se află în tratament medicamentos adecvat de o perioadă bună de timp având implantat și un defibrilator cardiac pentru profilaxia morții subite. Din cauza persistenței simptomelor s-a propus completarea tratamentului împotriva insuficienței cardiace prin implantul dispozitivului de modulare de contractilitate.
“Aparatul care stimulează electric inima arată ca un stimulator cardiac, dar spre deosebire de acesta stimularea se face numai în e așa numita perioadă refractară a inimii. Rolul impulsurilor create de modulatorul de contractilitate cardiac (CCM) este de 3-400 de ori mai puternic decât ceea ce produce un stimulator cardiac clasic iar scopul acestora este acela de a crește forța de contracție a inimii.” – explică cardiologul romăn cu cea mai vastă experiență în implantarea acestor sisteme cardiace.
Insuficiența cardiacă refractară se tratează medicamentos pentru a reduce ritmul de agravare, dar la pacienții care ajung în stadiile cele mai avansate, ultima soluție rămâne transplantul de inimă cu toate provocările pe care le aduce această soluție radicală.
Implantarea unui asemenea stimulator CCM poate frâna dezvoltarea insuficienței cardiace iar în cazuri fericite, poate îmbunătăți prognosticul medical al pacientului.
Procedura de implantare a unui stimulator CCM este identică cu cea a montării oricărui stimulator cardiac. Diferența o face echipa de la spitalul Clinicco Brașov coordonată de dr. Sorin Micu care este singura din țară care implantează acest tip de dispozitiv CCM.
Aceasta terapie este recomandată pacienților cu insuficiență cardiacă avansată iar intervenția e una ușoară, pacientul revenind la rutina zilnică în 48-72 de ore.
Insuficiența cardiacă este o boală sub diagnosticată, care afectează grav calitatea vieții celor care trăiesc cu această afecțiune. Anual înregistrăm 44 de mii de cazuri noi la nivelul României. Pentru că nu prezintă simptome decât foarte târziu, un consult anual preventiv poate ajuta la diagnosticarea din timp a acestei grave probleme de sănătate și la găsirea celor mai bune soluții terapeutice cu riscuri cât mai mici.
Dacă obosiți prea tare, vi se umflă picioarele, simțiți uneori că nu vă ajunge aerul sau aveți o stare de disconfort generală fără să vă știți bolnavi, mergeți la medic, e nevoie de un consult care poate fi salvator.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct