Pastila de sanatate. Hipertensiunea arteriala la femei

19 februarie 2016

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc cardiovascular major iar medicii spun ca la populatia cu varste de peste 45 de ani aceasta afectiune este mai des intalnita la femei.

Factorii specifici care pot cauza hipertensiune reprezentantelor sexului frumos sunt modificarile hormonale, sarcina si obezitatea. Hipertensiunea arteriala reprezinta de fapt cresterea tensiunii arteriale peste 140/90 la cel putin doua masuratori repetate.

La populatia de peste 45 de ani se intalneste mai frecvent la femei comparativ cu barbatii. Acest lucru se datoreaza unor factori specifici sexului feminin cum sunt modificarile hormonale, atat terapia cu contraceptive orale cat si terapia de substitutie hormonala, dar pe de alta parte sarcina poate fi un factor care induce hipertensiune sau obezitatea.

Stilul de viata este foarte important. O dieta saraca in sare si grasimi  animale, exercitiu fizic regulat si in anumite situatii masurarea tensiunii arteriale este foarte importanta deoarece hipertensiunea poate sa nu se manifeste, sa nu aiba simptome. In cazul in care apar simptome, acestea sunt cefaleea, astenia, ametelile si durerile in piept.

Dr_Ioana_Pop