Hallux Valgus sau „Aveti grija cu ce va incaltati!”

9 iulie 2015

Hallux Valgus este una dintre cele mai frecvente boli de oase la adulti, fiind cauzata, in general, de alegeri nefericite ale incaltamintei.

Piciorul, in anumite conditii, poate sa sufere un dezechilibru si astfel sa se ajunga la diferite diformitati si sa creeze un real deficit functional. Un studiu recent releva faptul ca aproximativ 23% din populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani sufera de Hallux Valgus, in timp ce odata cu depasirea varstei de 65 de ani, procentul creste la 35%.

Boala se caracterizeaza prin deformarea degetelor de la picioare

Acesta este un diagnostic intalnit frecvent in cadrul patologiei piciorului si se caracterizeaza prin devierea spre exterior a degetelor de la picioare, in special a degetului mare. Acesta se intalneste de obicei bilateral, mai ales la femei, pentru ca acestea folosesc mai des incaltaminte incomoda, in neconcordanta cu necesitatile fiziologice ale piciorului.

In aparitia acestei diformitati sunt implicati mai multi factori: incaltamintea nepotrivita, cu varf ascutit, triunghiular, care constringe degetele, deviaza in afara primul deget, realizand astfel o postura prelungita anormala. Hallux valgus, in evloutia sa, poate antrena tulburari statice care, plecand de la primul deget, cuprind intregul antepicior, evolutia fiind progresiva spre agravare.

Durerea este din ce in ce mai mare, pana cand pacientul se adreseaza medicului ortoped

Principalul semn clinic este durerea, initial surda, apoi de intensitate crescuta, cu localizare initiala in articulatiile degetelor piciorului, iar mai tarziu, durerile iradiaza in gamba si in calcai.

In formele de debut, durerile sunt prezente in timpul purtarii pantofului, absente la mersul descult si nu au caracter nocturn. Atunci cand vorbim despre o afectiune mai avansata, insa, durerea este prezenta la fiecare pas, limitand perimetrul de mers. Ea se accentueaza in mersul cu piciorul gol si nu cedeaza la repaus. De asemenea, acest disconfort poate produce insomnia si jena nocturna, proportional cu activitatea din timpul zilei.

Tratamentul conservator se aplica la debutul acestei deformatii si consta in purtarea de incaltaminte speciala, denumita si ortopedica. De asemenea, medicul specialist poate recomanda antiinflamatoare nesteroidiene, pentru eliminarea unei eventuale inflamatii si controlul durerii.

Daca durerea nu cedeaza, este posibila o interventie chirurgicala

O masura radicala care poate fi luata in terapia acestei afectiuni este cea chiurgicala, care va incerca sa corecteze diformitatea, adaptandu-se fiecarui pacient. Operatia se face dupa o investigare atenta si dupa tratarea bolii de baza.Un examen clinic riguros, precum si radiografia, permit alegerea tehnicii chirurgicale optime.

Tratamentul profilactic se refera la purtarea de incaltaminte fiziologica, la practicarea gimnasticii medicale, a inotului, precum si igiena locala.

Pentru mai multe sfaturi in ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni, puteti consulta echipa de specialisti de la Clinicco Brasov, gata oricand sa va sara in ajutor. (http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/ortopedie/)