Fracturile masivului trohanterian si durerea de sold

9 iulie 2015

Ce este masivul trohanterian?

Masivul trohanterian face parte din sistemul nostru osos si este localizat la extremitatea de sus a femurului. De obicei, acest gen de fracturi este destul de rar intalnit, dar atunci cand acestea apar, pacientul resimte o durere a nivelul soldului, care poate varia ca intensitate.

Fracturile masivului trohanterian au cauze diverse care pot duce la caderi sau accidente, de cele mai multe ori. La pacientii tineri, fracturile tind sa fie asociate cu traume de energie mare sau boli metastatice ale osului. In schimb, la varstnici, cauza principala este scaderea densitatii osoase, astfel ca fractura se poate produce dintr-o simpla cazatura.

Tratamentul acestor fracturi poate fi atat ortopedic, cat si chirurgical. Scopul acestuia ramane insa acelasi: de a ajuta pacientul sa ajunga cat mai repede la nivelul de activitate pe care l-a avut inaintea fracturii si limitarea durerii. Aceste eforturi pot include sau nu interventia chirurgicala.

  • Tratamentul nonoperator este posibil, de obicei, la fracturile fara deplasare si este rezervat persoanelor care, din diferite motive, nu pot fi supuse unor operatii majore. In cazul in care pacientul se poate mobiliza, iar durerea poate fi controlata, riscul aparitiei leziunilor tegumentare sau al bolilor pulmonare cauzate de imobilizare scade mult.
  • Tratamentul ortopedic este mai putin traumatizant decat cel chirurgical, insa poate fi rar utilizat la fracturile masivului trohanterian. Acesta este recomandat de medicii specialisti doar in cazul fracturilor incomplete sau complete simple si nedeplasate.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, perioada cea mai favorabila pentru a interveni este cuprinsa intre primele 24 – 48 de ore de la producerea fracturii.

Procesul de recuperare in urma fracturilor masivului trohanterian este anevoios si de lunga durata

Recuperarea pacientilor care au suferit o astfel de afectiune este una greoaie, dar care trebuie luata in serios, atat de medicul ortoped, cat si si de bolnav. In acese cazuri, mobilizarea trebuie facuta cat mai rapid, atat timp cat din punct de vedere medical si chirurgical este posibil. In majoritatea cazurilor, procesul de recuperare incepe in primele 24 ore dupa interventia chirurgicala, prevenind astfel aparitia complicatiilor, facilitand vindecarea si initializand procesul de remobilizare.

Pe langa recuperarea intensa care are loc in spital, se recomanda continuarea exercitiilor fizice pe o durata care se intinde la peste 8 saptamani. Pe parcursul acestei perioade exercitiile se efectueaza sub indrumarea specializata si supravegherea kinetoterapeutilor.

Persoanele cu afectiuni ortopedice pot beneficia de cele mai bune servicii de recuperare apeland la echipa de profesionisti Clinicco Brasov, din cadrul Centrului de recuperare sportiva si medicala.
programare-recuperare-ortopedie-kinetoterapeut-lorand-szabo-clinicco