Fracturile de glezna
Fractura de glezna – de la compresele cu gheata, la interventia chirurgicala
Leziunile care se produc in regiunea gleznei sunt printre cele mai raspandite in domeniul ortopediei si traumatologiei. De la o simpla entorsa si pana la fracturile deschise foarte severe, toate aceste evenimente se produc destul de asemanator.
Glezna este formata din suprafere articulare, capsula articulara si ligamente, acestea din urma jucand un rol foarte important in sustinere. Din acest motiv, o fractura aparuta la nivelul gleznei, poate cauza un disconfort major in ceea ce priveste mobilitatea bolnavului.
Tipuri de fracturi ale gleznei
O clasificare simpla a fracturilor de glezna, ar putea fi facuta dupa numar si localizare. Din acest punct de vedere putem vorbi de fracturi unimaleolare, bimaleolare sau trimaleolare, cele din urma fiind mai grave.
O fractura a gleznei este insotita de unul sau mai mute simptome, precum:
- Durere la nivelul leziunii, care cateodata poate urca de la baza piciorului si pana la genunchi;
- Inflamare semnificativa, care, de asemenea, poate fi localizata sau desfasurata pe suprafete mai mari;
- Invinetirea gleznei, la scurt timp dupa accidentare;
- Imposibilitatea de a merge. Trebuie sa fim atenti insa- in cazul fracturilor minore, pacientul este capabil sa mearga, asa ca acesta nu este un criteriu de stabilire a afectiunii;
Investigatii medicale necesare
Stabilirea diagnosticului in cazul fracturilor de glezna nu se poate realiza doar pe baza examenului clinic al piciorului afectat. Este esentiala efectuarea unei radiografii pentru a confirma si localiza fractura, pentru ca pacientul sa beneficieze de tratament adecvat si de o recuperare usoara.
Tratamentul ortopedic este diferit, in functie de tipul fracturii. De cate ori este posibil, se va face un tratament conservator – ortopedic, adica, sub anestezie, piciorul pacientului va fi imobilizat. De asemenea, medicii specialisti recomanda compresele cu gheata si pe cat posibil, mentinerea piciorului afectat deasupra nivelului inimii, pentru a reduce inflamatia.
In cazul in care articulatia a suferit o leziune grava, nu se vor obtine rezultatele dorite doar prin tratamentul conservator. Din acest motiv, tratamentul chirurgical al fracturilor de glezna poate reprezenta o solutie pentru pacient, atunci cand situatia o impune. Principiul abordarii chirurgicale este fixarea fracturilor cu placi si suruburi, aceasta terapie fiind cel mai des intalnita in cazul fracturilor maleolei interne si externe.
Spitalul de Ortopedie Clinicco Brasov asigura cele mai performante proceduri chirurgicale, dar si cel mai eficient tratament in cazul afectiunilor ortopedice. Contactati-ne acum pentru o programare. ( http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/ortopedie/)
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct