Femeile si bolile cardiovasculare
55 % din decesele persoanelor de sex feminin din Europa sunt consecinta bolilor cardiovasculare, conform noilor studii in materie, cu toate ca de-a lungul timpului s-a crezut ca cei mai predispusi spre boli cardiovasculare sunt barbatii.
Una din cele mai surprinzatoare concluzii ale acestor cercetari este ca numai jumatate din femeile cu durere anginoasa au leziuni coronariene stenotice, deci si simptome specifice bolii, cealalta jumatate avand leziuni coronariene nonobstructive sau artere coronare normale.
Acest lucru presupune o reala provocare in ceea ce priveste preventia si diagnosticarea precoce a femeilor suferind de boli cardiovasculare.
Simptomele femeilor sunt frecvent atipice
Dr. Dana Corina Lazar, medic specialist cardiolog la Clinicco Brasov, ne explica:
“Arterele coronare ale femeilor sunt mai mici decat ale barbatilor, fiind supuse proceselor de remodelare in timpul si dupa sarcina.
De fapt, intregul pat vascular feminin este supus unor importante fluctuatii hormonale legate de pubertate, sarcina, menopauza, folosirea contraceptivelor orale ori a terapiei de substitutie hormonala. Din punct de vedere al aspectelor clinice, simptomatologia femeilor este frecvent atipica, astfel ca exista o tendinta de amanare a procedurilor diagnostice si terapeutice”.
Prin urmare, simptome considerate atipice pentru barbati pot fi considerate caracteristice pentru femei. Desi, in general, prognosticul acestor pacienti este unul bun, date din literatura de specialitate sugereaza ca jumatate dintre femeile care prezinta dureri cardiace vor avea un eveniment cardiovascular in viitor.
Factorii de risc – mai multi in cazul femeilor
Desi problemele clasice, precum hipertensiunea arteriala, obezitatea sau colesterolul marit, cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare atat la femei, cat si la barbati, doamnele sunt afectate si de alti factori, precum:
- Diabetul- acesta este mai periculos in cazul femeilor;
- Sindromul metabolic- o combinatie de grasime abdominala in exces, glicemie crescuta si trigliceride marite, are un impact deosebit asupra femeilor;
- Stresul si depresia- afecteaza inima mai mult decat pe cea a barbatilor;
- Fumatul- este mult mai periculos pentru persoanele de sex feminin;
- Nivelul scazut de estrogen dupa instalarea menopauzei- acesta s-a dovedit ca poate cauza un risc crescut de afectare microvasculara.
Tratamentul este acelasi pentru ambele sexe
Diferentele de raspuns la medicatia cardiovasculara intre femei si barbati sunt corelate cu greutatea corporala mai mica, dimensiunile mai mici ale organelor si cantitatea mai mare de grasime la femei.
Pana la noi studii care sa poata sugera o directia clara a tratamentului bolilor cardiovasculare in functie de sex, terapia este aceeasi, atat pentru barbati, cat si pentru femei.
Specialistii Clinicco Brasov va stau la dispozitie pentru mai multe informatii despre bolile cardiovasculare.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct