Cardiomiopatia hipertrofica este o afectiune mai putin comuna, care se caracterizeaza prin hipertrofie ventriculara stanga, adica ingrosarea peretelui miocardului (muschiul inimii) corespunzator ventriculului stang.
In majoritatea cazurilor este vorba despre ingrosarea septului interventricular (peretele care separa cei doi ventriculi). Majoritatea persoanelor care sufera de aceasta afectiune au o durata de viata normala si o calitate buna a vietii. Multe cazuri de cardiomiopatie hipertrofica sunt descoperite din intamplare, in timpul unui control de rutina. Alte persoane se prezinta la medic cu probleme respiratorii, palpitatii,ameteli, sincopa, presiune sau durere in piept.
Printre cauzele aparitiei acestei boli se numara hipertensiunea arteriala netratata si stenoza aortica, insa in general este o afectiune din cauze necunoscute. De asemenea, in jur de 50% dintre cazuri se datoreaza unei predispozitii genetice.
Metodele de tratament sunt diverse, de la tratament medicamentos, pana la interventie chirurgicala insa, pentru o parte dintre pacienti, indicatia este ablatie septala cu alcool (sau embolizare de artere septale). Aceasta interventie este o alternativa la procedura chirurgicala (miomectomie), se efectueaza sub anestezie locala, iar durata spitalizarii este de doar cateva zile.
Pe intelesul tuturor, procedura presupune injectarea unei cantitati mici de alcool intr-o ramura din artera coronara stanga, care iriga segmentul miocardic hipertrofiat. Se produce astfel un infarct controlat care duce la subtierea muschiului ingrosat si implicit la reducerea obstruciei.
De obicei, aproximativ 80% dintre pacienti resimt o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii, in timp ce 10% dintre pacienti au nevoie de un implant de pace maker, ulterior efectuarii ablatiei septale cu alcool.