După fiecare intervenție chirurgicală ortopedică este bine să veniți la sala de kinetoterapie

8 octombrie 2018

Specialiștii noștri în kinetoterapie, ne vorbesc despre cât de importantă este recuperarea medicală după o intervenție chirurgicală, mai ales dacă a avut loc la nivelul aparatului locomotor.

„Există mai multe tipuri de recuperare, dar după o intervenţie chirurgicală putem vorbi de kinetoterapie postoperatorie.
În cadrul Clinicco, intervenţiile cel mai des întâlnite sunt: artroplastiile totale de şold şi de genunchi aşa zise protezări de şold şi de genunchi ligamentoplastii, rupturi de menisc şi diferite traume sau fracturi ale membrelor inferioare şi superioare.
În funcţie de tipul de operaţie suferit fiecare intervenţie are un timp de refacere diferit. Spre exemplu la o persoană cu artroplastie totală de genunchi sau de şold, timpul de refacere este până la 3 luni, când pacienţii revin pentru un control medical.
Pentru pacienţii care au suferit de exemplu o ligamentoplastie prima fază de recuperare este până la 6 săptămâni, iar a doua fază este până la 3-4 luni.
Prima etapă, cea intraspitalicească post-operatorie începe a doua zi după operaţie şi se încheie odată cu externarea pacienţilor. Aceasta durează 8-10 zile la artroplastii şi 2-3 zile la celălalte intervenţii. După care urmează faza de recuperare propriu-zisă în care pacienţii vin în ambulatoriu la sala de recuperare timp de 3 luni.
În prima etapă pacienţii trebuie să înveţe să efectueze următoarele mişcări: să urce şi să coboare din pat, singuri, să meargă cu cârjele pe o suprafaţă plană, urcatul şi coborâtul scărilor, individual, şi să poată face exerciţiile corecte, indicate de terapeut.
Următoarea fază, cea de recuperare propriu-zisă are o durată de 3-4 luni timp în care pacienţii frecventează sala de kinetoterapie de 3-4 ori pe săptămână fiind permanent supravegheaţi de terapeut.
Programul de recuperare începe cu exerciţiile analitice la pat pentru fiecare muşchi în parte, în diferite poziţii pentru recâştigarea mobilităţii şi a forţei musculare.
Următoarele mişcări sunt cele din picioare care au ca scop îmbunătăţirea stabilităţii şi a echilibrului în timpul mersului, iar cele din urmă sunt exerciţiile la aparate cum ar fi banda de alergat, bicicletă, stepper, balansoar care ajută la creşterea rezistenţei musculare a întregului picior şi a încrederii în sine legat de membrul inferior operat. Indicaţiile şi contraindicaţiile variază în funcţie de abordarea chirurgului ortoped. Medicul curant şi kinetoterapeutul vor oferi o listă cu indicaţiile şi contraindicaţiile legate de mişcarea membrului operat. Respectarea acestor măsuri va asigura o vindecare corespunzătoare. Câteva dintre aceste indicaţii se referă la poziţia de odihnă şi somn, încărcarea membrului operat în timpul mersului,
urcatul şi coborâtul scărilor şi folosirea cârjelor sau a cadrului.
La artroplastiile de şold, timp de 3 luni se va evita încrucişarea membrelor inferioare şi aplecarea peste 90 de grade din şold. Este de asemenea obligatorie folosirea înălţătorului de toaletă şi înălţarea scaunelor şi a patului deasupra nivelului genunchilor.
Evitarea începerii programului de recuperare în primele săptămâni poate să afecteze foarte grav activitatea zilnică a pacientului. Durerile pot persista din cauza insuficienţei forţei musculare, mobilitatea va fi limitată, există şanse de a păstra permanent cârjele sau cadrul, poate apărea atrofia musculară, dar poate să fie afectat şi factorul psihologic şi emoţional deoarece va scădea încrederea în sine şi în capacităţile personale.
În general pacienţilor le este frică să se mişte pentru a nu se luxa proteza sau pentru a nu avea dureri după operaţie, dar puteţi să fiţi liniştiţi pentru că exerciţiile de recuperare se fac individual, în siguranţă şi fără durere.
Cele mai des întâlnite întrebări sunt reluarea activităţilor zilnice, reluarea activităţilor sexuale reluarea şofatului sau reluarea activităţilor sportive,
dar puteţi să fiţi liniştiţi pentru că după perioada de recuperare toate aceste activităţi pot fi făcute fără limită.
Aşadar, după fiecare intervenţie chirurgicală ortopedică este bine să veniţi la sala de recuperare unde vă aşteptăm cu mare drag.”