Distanțarea socială nu ar trebui să existe în relația medic-pacient, referitor la actul medical

31 iulie 2020

Pentru că ne aflăm într-o situație epidemiologică specială, legată de pandemia declarată oficial de către OMS, și având în vedere poziția actuală a României în acest context, pe această cale fac un apel la responsabilitate civică în ideea de a respecta normele legate de purtarea corectă a măștii de protecție și la cele legate de distanțare socială impusă în astfel de situații limită. Sunt convins că este timpul să înțelegem că trecem printr-un moment periculos pentru starea noastră de sănătate.

   Au fost luni grele, deopotrivă pentru pacienți, cât și pentru medici. Distanțarea socială nu ar trebui să existe în relația medic-pacient referitor la actul medical.

În această ultimă perioadă de timp, Spitalul  de cardiologie Clinicco Brașov, respectând normativele recomandate și aprobate de către  MS, DSP și auditul epidemiologic, a trecut într-o nouă etapă de aliniere la cerințele impuse/recomandate la nivel mondial. Ne-am instruit și testat personalul medical, am creat circuite epidemiologice dedicate, am alocat fonduri pentru protecția pacienților și personalului implicat în îngrijirea pacienților, dedicându-ne total instituirii și menținerii standardelor recomandate. Suntem în continuare un centru de performanță medicală în domeniul cardio-chirurgiei.

Afecțiunile cardiovasculare rămân  un domeniu medical cu morbi-mortalitate mare. Sunt pacienți care datorită severității și complexității afecțiunilor cardio-vasculare nu pot amâna intervențiile salvatoare de viață.

          Este și cazul pacienților cu anevrisme de aortă abdominală, al căror prognostic este rezervat în afara conduitei corecte de abordare a acestei patologii. O intervenție minim invazivă, în condiții de siguranță medicală și epidemiologică este salvatoare de viață.

          Mă refer acum la intervenția de endoprotezare aortică abdominală, care este indicația de elecție în astfel de situații medicale.

Îmi amintesc de perioada timpurie a pandemiei (vă amintiți cu siguranță cu toții de ea), când am decis – desigur conform recomandărilor – să abordăm un pacient cu o astfel de patologie complexă, a cărui stare clinică nu permitea o programare sau o reprogramare a intervenției salvatoare.

În astfel de situații limită, timpul este prețios pentru pacient și, desigur este necesar să trecem prin anumite etape esențiale în vederea obținerii unui rezultat bun dar în același timp cuantificabil în evoluție.

Prima etapă și cea mai importantă este decizia de a face procedura. Este etapa determinantă, în care trebuie obținut consensul medic-pacient. Este dificil, dar foarte important de explicat cu amănunte esențiale, care este scopul și finalitatea procedurii. De comun acord, hotărâm necesitatea și oportunitatea intervenției. Următoarele etape aparțin echipei medicale: cardiolog intervențional, chirurg cardiovascular, medic  anestezist și cardiolog clinician, care analizează toate datele clinice și paraclinice legate de afecțiune.

A doua etapă este cea a stabilirii prin investigații paraclinice de top – în situația de față Angio CT de aortă abdominală, aortografia și coronarografia, care integrate, stabilesc tipul de proteză, dimensiunile acesteia și modalitatea de implantare. Se efectuează măsurători de acuratețe referitoare la diametrul și lungimea anevrismului, cât și la dimensiunile vaselor de sânge din aval și amonte, precum și la emergența arterelor din zona implicată în localizarea anevrismului. În urma acestei etape se poate alege tipul și dimensiunea endoprotezei alese.

Etapa a treia este legată de procedura în sine: întreaga echipă este pregătită: inclusiv medic de specialitate anestezie și terapie intensivă, sala de intervenție, aparatura, personalul de suport, susținuti de consultanță din partea producătorului și furnizorului de proteze (care supraveghează întreaga procedură, fiind o mare responsabilitate si din partea lor). Toți cu măști de protecție, ochelari de protecție, viziere, combinezoane. Trebuie să menționez că echipa de implant a fost în training susținut în instituții medicale de renume în Europa, pentru a ajunge la calificarea necesară efectuării unor astfel de intervenții. Nu este o procedură facilă pentru echipa medicală, dar pacientul nu resimte în momentul intervenției tot dramatismul –  pentru el este o intervenție minim invazivă. Pentru medici este apogeul pregătirii lor profesionale.

Totul a decurs bine. PROCEDURA REUȘITĂ. O NOUĂ AORTĂ PENTRU PACIENT. Toți cei implicați în actul medical sunt liniștiți. Dar este o “liniște armată”.

Etapa de monitorizare — a patra în ierarhia noastră – medici anesteziști, cardiologi, chirurgi, asistenți de terapie intensivă intră în atribuțiunile de post-intervenție…. medic de terapie intensivă, monitorizare, asistare de primă urgență, analize de laborator, gardă, adică tot ce este mai performant în domeniu, la zi.

A doua zi după intervenție – pacient mobilizat, la plimbare, autonom, în rezerva lui cu un pat, fericit, fără simptome, fără complicații, sub strictă monitorizare. Este adevărat – fără aparținători (dar cu asistență psihologică) – dar cu contact telefonic cu familia. În afara condițiilor actuale de distanțare socială, vizitele sunt permise din prima zi.

   Externarea – etapa de mulțumire  pacient-medic. Este mulțumirea supremă. Poate că mă repet dar există o entitate pacient-medic. La asta se referă actul medical. Acesta este rolul nostru – comuniunea medic-pacient.

A trecut o luna de la externare – este momentul  ADEVĂRULUI- CONTROLUL ANGIO CT ȘI CLINIC.

Pacientul este asimptomatic, datele clinice și paraclinice ne demonstrează că am decis bine, am procedat bine și la timp, și că am ales bine endoproteza.

Ne vedem peste 6 luni!