Displazia aritmogena de ventricul drept

6 iulie 2015

Displazia aritmogena de ventricul drept este o boala a inimii incadrata la capitolul cardiomiopatii. Desi incidenta este una relativ rara, 1 persoana din 1000 fiind afectata, boala se manifesta la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani, in special barbati.

Displazia aritmogena este responsabila de 20% de cazurile de moarte subita

Cel mai des, pacientul ajunge la medicul cardiolog dupa ce a descoperit intamplator la EKG o aritmie cardiaca sau dupa ce recent s-a plans de palpitatii.

Boala se poate manifesta printr-o varietate de reactii, de la sincope, pana chiar la moarte subita. Cardiomiopatia artitmogena de ventricul drept este responsabila de aproximativ 20% din cazurile de moarte subita cardiaca, frecventa la atletii tineri, cel mai des fiind provocata de efortul fizic incredibil de mare.

In stadiile de inceput ale bolii, modificarea functiilor ventricului drept este mica, iar pacientul are, de regula, un prognostic favorabil. Insa, daca este afectat si ventriculul stang, riscul de moarte subita creste considerabil.

Fiind vorba despre o boala predominant genetica, antecedentele familiale, in special la cei care au rude care au fost afectate sub varsta de 35 de ani, reprezinta factori de risc, iar pacientul trebuie monitorizat cu strictete.

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea cu acuratete a bolii este nevoie de investigatii paraclinice complexe, precum: monitorizare Holter ECG, ecocardiografia, RMN, angiografia ventricului drept, biopsia endomiocardica, etc.

„Displazia atritmogena de ventricul drept este o afectiune ereditara, iar odata diagnosticata, se impune evaluarea rudelor de gradul intai dupa varsta de 10-12 ani si reevaluarea acestora periodica”, subliniaza Dr. Cristina Pitis, medic primar cardiolog la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov.

Recomandarile specialistului

„Tratamentul in cazul pacientilor evaluati cu risc pentru moartea subita este implantul unui defibrilator cardiac.

Dr_Cristina_Pitis

Acesta este un mic dispozitiv implantat sub piele, menit sa corecteze aritmiile sau sa emita impulsuri electrice catre inima, in cazul aparitiei unui stop cardiac.

Pe langa defribilatorul cardiac, se recomanda interzicerea sportului competitional, evitarea eforturilor sustinute (ciclism pe distante lungi, inot sau alergari sustinute, ridicarea de greutati). Tratamentul medicamentos include betablocante si antiaritmice, iar in cazul dezvoltarii insuficientei cardiace, tratamentul clasic al acesteia.”, a adaugat dr. Pitis.

Indiferent de varsta, afectiunile cardiovasculare trebuie tratate cu maxima seriozitate, de o echipa competenta de medici specialisti. Pentru o evaluare corecta a starii dvs. de sanatate, Clinicco Brasov va sta la dispozitie cu servicii medicale complete de cardiologie si chirurgie cardiovasculara.