Diferenta dintre atacul de cord si stopul cardiac – Interviu cu dr. Mihai Ursu

8 februarie 2016

Foarte multa lume face confuzie intre un atac de cord si un stop cardio-respirator. Atat atacul de cord cat si stopul cardiac sunt extrem de periculoase, insa se manifesta diferit. Tocmai de aceea, domnul doctor Mihai Ursu, medic primar cardiolog, sef sectie Cardiologie interventionala, Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov ne ofera toate detaliile cu privire la acest subiect, in interviul pe care il puteti urmari mai jos.

Care ar fi diferenta intre cei doi termeni? Ce este un atac de cord si ce este un stop cardiac?

Atacul de cord este o entitate care se refera in principal la infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment STT sau cuprinde si sindromul coronarian acut, spre deosebire de stopul cardio-respirator care semnifica cu totul altceva, si anume oprirea cardiaca.

Desigur ca atacul de cord poate debuta cu o oprire cardiaca, cu un stop cardio-respirator sau in cursul evolutiei infarctului miocardic acut poate aparea si stopul cardio-respirator.

De aceea exista aceasta superpozitie in termeni, dar ei semnifica cu totul altceva. Sigur ca ambele notiuni sunt reprezentarea clinica a unor manifestari medicale foarte grave care trebuie tratate corespunzator la momentul potrivit.

Ce inseamna la momentul potrivit? Stiu ca orice secunda conteaza

Daca ne referim la infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment STT, de la momentul instalarii simptomelor, pana la prezentarea intr-un serviciu medical de specialitate trebuie sa treaca un timp cat mai scurt (o ora, doua).

Fiecare minut care trece de la debutul simptomelor, pana la aplicarea masurilor care salveaza miocardul implica niste sechele ale pacientului, de multe ori iremediabile.

Care sunt manifestarile atacului de cord?

Atacul de cord are ca si manifestari in principal durerea toracica, transpiratiile, starea de neliniste a pacientului. As vrea sa vorbesc in primul rand despre tratamentul care se aplica, din momentul in care pacientul a ajuns intr-un serviciu medical de specialitate.

Tratamentul infarctului miocardic acut cu supradenivelare de segment STT este apanajul cardiologului interventionist. Cardiologul interventionist lucreaza in laboratorul de coronarografie, laboratorul de cateterism cardiac.

Din momentul in care pacientul a ajuns intr-un serviciu medical de urgenta, se aplica toate masurile necesare, ca in cel mai scurt timp sa ajunga si in laboratorul de cateterism cardiac, unde se pot aplica masurile moderne de restabiliare a circulatiei inchise printr-un cheag de sange si salvarea miocardului.

Aceste masuri trebuie luate de catre o echipa specializata, care trebuie perfect antrenata si sincronizata, astfel incat rezultatul interventiei sa fie optim. Astfel de masuri se iau si la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov. 

Sa revenim la stopul cardio-respirator. Cum il recunoastem? Care ar fi semnalele de alarma?

Stopul cardio-respirator, in perceptia publicului, reprezinta practic moartea subita. Pacientul nu mai respira, bataile cardiace nu pot fi percepute, este de multe ori in stare de inconstienta, nu raspunde la stimuli. De la momentul constatarii acestor semne clinice, masurile de resuscitare trebuie instituite imediat.

Aplicarea metodelor trebuie sa inceapa din momentul constatarii stopului cardiac. Fiecare minut conteaza. In 2-3 minute de la instalarea stopului cardio-respirator trebuie aplicate masurile de compresie externa, pentru a facilita circulatia sangelui in organism, pana la sosirea ajutorului specializat, care poate ajunge, la ora actuala, in timpi rezonabili spre o astfel de solicitare de maxima urgenta.

Ce facem in cazul in care asteptam un ajutor specializat? Daca o persoana de langa noi intra intr-un stop cardio-respirator ce ar trebui sa facem pana soseste ambulanta?

Pacientul trebuie asezat in pozitie de siguranta si trebuie sa aplicam toate tehnicile consacrate deja, care in Occident se invata la scoala, tehnici in conform cu noile ghiduri recomandate de catre Societatea Europeana de Cardiologie.

Ele tin in principal de compresia externa toracica si pot salva viata pacientului pana la sosirea ajutorului calificat.

Putem vorbi de niste cauze, in cazul stopului cardio-respirator?

Cauzele pot fi multiple. Daca ne referim la cauzele cardiace, principala cauza este o tulburare de ritm majora. Aceasta se manifesta prin batai foarte rapide ale inimii.

O alta cauza a stopului cardiac este infarctul miocardic acut. De asemenea, stopul cardio-respirator se poate instala in primele 24-48 de ore de la debutul infarctului miocardic acut, avand un prognostic rezervat.

Infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment STT, chiar daca este tratat in mod corect, chiar daca se intervine rapid si eficient, poate lasa sechele pe muschiul inimii, pot aparea tulburari mecanice de contractilitate ale miocardului, defecte mecanice ale valvelor cardiace si in principal valva mitrala si de asemenea pot aparea, in situatii foarte grave, rupturi de perete cardiac sau rupturi de sept interventricular. Aceste consecinte mecanice impieteaza asupra prognosticului pacientului, acesta depinzand in mod direct de eficienta de contractie a muschiului inimii dupa tratamentul instituit in infarctul miocardic acut.

Conform statisticilor, cam care ar fi rata de supravietuire in cazul unui stop cardio-respirator?

Rata de supravietuire in cazul unui stop cardio-respirator este mica, chiar si in conditii de spitalizare. Daca un stop cardio-respirator survine in cazul unui pacient, cu toate ca este in conditii de spitalizare, de supraveghere, de resuscitare conform tuturor regulilor, rata de supravietuire este sub 10%.

Cu atat mai mult un stop cardiac care survine in afara spitalului, pe strada sau acasa, sau in alte conditii, are un prognostic mult mai rezervat. De aceea, in tarile europene si in ultima perioada si in Romania, chiar si in Brasov au aparut sistemele de defibrilare automata in locurile publice aglomerate la care se poate apela in situatii extreme de stop cardio-respirator.

Aceste aparate de defibrilare automate pot fi folosite chiar si de catre personal neantrenat, chiar necalificat. Un soc electric extern poate salva viata pacientului pana la sosirea personalului calificat.

  Solicită o programare

  Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544

  1 comentariu
  1. Bulacu Ion spune:

   Transpir foarte des [din orice] cind ma-nbrac dupa ce beau apa [noaptea] ma simpt balont fac diariee foarte des…..

  2. […] este o campanie de constientizare a stopului cardio-respirator cat si a importantei acordarii primului ajutor cat mai repede si cat mai […]

  3. […] Medicul Mihai Ursu din cadrul sectiei cardiologie Brasov afirma ca “atacul de cord debuteaza cu o oprire cardiaca, mai exact, cu un stop cardio-respirator. Mai exista posibilitatea ca in evolutia infarctului miocardic acut sa apara si stopul cardio-respirator. Iata de ce apare aceasta confuzie intre termeni, dar ei semnifica cu totul altceva. Desigur ca ambele notiuni sunt reprezentarea clinica a unor manifestari medicale foarte grave care trebuie tratate corespunzator la momentul potrivit.” […]