Despre riscul cardiovascular la fumătorii tineri cu Dr. Alecsandra Hernic

1 iunie 2021

Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov vă propune un interviu fascinant cu Dr. Alecsandra Hernic despre riscul cardiovascular în rândul tinerilor fumători și necesitatea evaluării cardiovasculare.

Impactul tutunului asupra sănătății publice

Impactul pe sănătatea publică este unul extensiv din două considerente: prevalența înaltă a fumatului în populația generală și abundența efectelor adverse ale fumatului asupra organismului uman. Fumatul a devenit principala cauză evitabilă a morții în multe țări dezvoltate.

Mecanismele cardiovasculare provocate de tutun

Factorul crucial este declanșarea procesului de ateroscleroză, în mod cronic sau acut, prin formarea de trombi, ceea ce conduce la accidentele cardiovasculare acute: infarct miocardic, AVC sau ischemie acută de membru.

O populație foarte tânără ce suferă de consecințele cardiovasculare ale fumatului

Legătura cauzală dintre fumat și bolile cardiovasculare este documentată de zeci de ani, mai ales la tinerii care încep în adolescență, riscul relativ de deces de cauză cardiovasculară fiind mai ridicat decât la vârstnici.

Principala consecință este infarctul miocardic, care se poate produce la vârste începând de la 35 de ani. Mai putem menționa AVC-ul, Boala Cardiacă Ischemică Cronică sau Arteriopatia Obliterantă a Membrelor Inferioare.

Chiar și persoanele care sunt expuse fumatului pasiv sau cei care fumează mai puțin de 5 țigări pe zi sunt expuși la un risc mare de boli cardiovasculare.

Simptomele afecțiunii cardiovasculare cauzate de fumat

Cele mai frecvente simptome sunt prezente în prima fază la efort:
angina pectorală
– scăderea toleranței la efort fizic
– respirația dificilă în prima fază la efort

În momentul în care simptomele apar în repaus, gradul de urgență este unul ridicat, necesitând evaluare de specialitate cât mai rapidă.

De multe ori, observăm că pacienții fumători care se consideră în completa stare de sănătate pot prezenta o absență de simptome sau semne pe care le neglijează, lucru îngrijorător dat fiind că boala cardiovasculară este o entitate evolutivă.

Evaluarea cardiovasculară necesară pentru a preveni degradarea stării de sănătate

Pentru pacienții evaluați la Clinicco, există posibilitatea de a efectua o largă paleta a investigațiilor clinice și paraclinice:
– Consult Cardiologic
ECG
– Bilanț Biologic
Ecografie Cardiacă
Teste de Efort
Coronarografie

Programarea Consultației Cardiologice inițiale în Policlinică este foarte simplă. Toate măsurile de igienizare și protecție pentru pacient și personal sunt respectate cu cea mai mare strictețe. În cazul în care sunt necesare examinări suplimentare, se poate indica internarea în vederea completării bilanțului.

Dr. Alecsandra Hernic, Medic Specialist Cardiolog

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0728 628 792