Despre infarctul miocardic acut, cu dr. Cristian Dan Popescu, Clinicco Brasov

29 ianuarie 2016

Dr. Cristian Dan Popescu, medic specialist cardiolog, medic specialist medicina de familie la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov vorbeste despre infarctul miocardic acut.
Arterele coronare epicardice sunt artere care iriga muschiul inimii, asigurand fluxul sanguin la nivelul miocardului si hranind muschiul inimii.
Daca la nivelul arterelor coronare apare o ocluzie, din diferite motive – o placa de aterom sau un cheag – se produce infarctul miocardic acut, adica muschiul inimii nu mai este hranit la acel nivel si apare necroza celulara.
Orice pacient sanatos care prezinta o durere toracica anterioara cu o durata de peste 15-20 de minute, cu iradiere la nivelul gatului, la nivelul mandibulei sau in bratul stang, sau ambele brate, insotite de transpiratii, lipsa de aer, trebuie sa se prezinte de urgenta intr-un serviciu specializat unde trebuie efectuata o electrocardiograma, o ecocardiografie si recoltate analize specifice.
Daca pe electrocardiograma apar modificari specifice pentru infarctul miocardic, pe ecocardiografie apar tulburari de cinetica, sugerand un infarct miocardic acut, trebuie efectuata o coronarografie de urgenta. Timpul care s-a scurs intre momentul producerii infarctului si momentul de deschidere a vasului trebuie sa fie cat mai scurt, pentru a nu se necroza celulele miocardice.
Pe scurt, coronarografia se efectueaza prin abord radial sau femural, pentru a se ajunge la nivelul inimii cu un cateter subtire. In arterele coronare se injecteaza substanta de contrast cu scopul de a decela ocluzia si nivelul la care se afla aceasta.
Tratamentul de electie pentru infarctul miocardic acut este angioplastia cu stent, adica implantarea unui dispozitiv la nivelul ocluziei, care deschide vasul, reluandu-se fluxul sanguin la nivelul arterelor coronare.
Mai multe articole despre infarctul miocardic acut puteti citi aici.
hipertensiune arteriala