Despre electrocardiograma si test de efort EKG, cu Dr Dana Corina Lazar, Clinicco Brasov

9 noiembrie 2015

Electrocardiograma (EKG)

Electrocardiograma (EKG) presupune inregistrarea unui grafic care ilustreaza activitatea electrica a inimii. Practic, cu ajutorul unor electrozi care se ataseaza pielii pacientului se culeg semnale electrice generate de cord care se inregistreaza grafic pe o hartie milimetrica.

EKG-ul este o explorare simpla, de rutina, esentiala, care nu necesita nici o pregatire prealabila si care orienteaza catre anumite afectiuni ce impun tratament imediat.

Ea ofera informatii despre: ritmul inimii, pozitia ei, despre originea impulsului si propagarea acestuia prin masa miocardica si localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente, functionalitatea unui pacemaker artificial ce a fost implantat pacientului.

Test de efort EKG

Testul de efort EKG este de fapt un traseu EKG care urmareste schimbarile prin care trece inima in timpul efortului fizic.

Efortul fizic este unul standardizat progresiv crescator, efectuat sub monitorizarea atenta a acuzelor pacientului (de tipul durere, lipsa de aer sau vertij, ameteala), a electrocardiogramei, cat si a principalelor variabile hemodinamice, acestea fiind tensiunea arteriala, pulsul, saturatia in oxigen a sangelui.

In principal, testul de efort se efectueaza in doua moduri: la cicloergometru (bicicleta) sau la covor rulant si trebuie incheiat atunci cand pacientul atinge un puls maxim sau un puls tinta, acesta fiind individualizat in functie de varsta pacientului.

Testul de efort trebuie sa decurga sub supravegherea unui medic si a personalului auxiliar pregatit pentru a face fata oricarei complicatii.

Este o metoda accesibila, neinvaziva, care poate fi indicata pentru depistarea si aprecierea severitatii bolii cardiace ischemice, in cazul suspiciunii bolii cardiace ischemice sau in cazul pacientului cu multipli factori de risc cardiovasculari pentru screening sau chiar evaluarea capacitatii de efort si eficienta tratamentului  la pacientii cu boala cardiaca cunoscuta.

4 comentarii
  1. […] de aer, trebuie sa se prezinte de urgenta intr-un serviciu specializat unde trebuie efectuata o electrocardiograma, o ecocardiografie si recoltate analize specifice. Daca pe electrocardiograma apar modificari […]

  2. vamvu mihail spune:

    Buna ziua ,
    Ma numesc Vamvu Mihail 61 ani , by-pass coronarian 2007-institutul Inimii Cluj.Saptamana trecuta am efectuat un test de efort care era in protocolul unui control cardio cu internare de o zi, ci nu ca urmare a unor deficiente sau probleme ale inimii aparute.Am efectuat testul ajugand la nivelul IV 9 min si 10 sec,fara dureri anginoase fara oboseala datorata cresterii TA la 22/7,8 puls de 120b/min ,TA in repaus 12/7.Cu toate acestea doamna doctor dupa ce a vizualizat electrogardiograma m-a programat peste 2 saptamani la o NOUA interventie invaziva coronarografie .DUPA MINE TESTUL DE EFORT NU A FOST BINE PREGATIT DIN URMATOARELE MOTIVE:
    -intrerupere tratament betablocante numai in dimineata testului
    -deplasare cu masina 90 km ,sculat la ora 5.00
    -efectuare test dupa 7 ore de asteptare si nemancat etc.
    Am solicitat repetarea testului de efort dar a fost refuzat categoric.As dori daca puteti sa ma ajutati cu o reinterpretare a EKG Test efort sau efectuarea la dvs, a unui nou test.Sunt din Ploiesti si pensionar nu conteaza ziua si ora.
    Va multumesc!

    • Claudia Pasca spune:

      Buna ziua,
      Recomandarea noastra este sa stabiliti o programare la o consultatie.
      Numarul de telefon la care ne puteti contacta in vederea unei programari este 0268-445544.
      Va recomandam sa veniti cu intreg dosarul medical.
      O zi frumoasa!
      Echipa Clinicco

  3. […] obicei, printr-un examen clinic competent, cu o simpla electrocardiograma si cu masurarea tensiunii arteriale, se poate discerne intre situatia in care avem de-a face cu o […]