Despre diabet zaharat cu dr. Nicoleta Nistor, Clinicco Brasov
Dr Nicoleta Nistor, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli metabolice, ne vorbeste despre Diabetul zaharat, o afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei peste valorile normale.
Exista mai multe tipuri de diabet.
Diabetul zaharat tip I este o boala autoimuna, prin care sistemul nostru imunitar distruge celulele beta din pancreas, responsabile de producerea insulinei. Acest tip de diabet apare de obicei la copii si la tineri, frecventa fiind de 3-5%.
Diabetul zaharat tip II, ce se caracterizeaza prin incapacitatea corpului de a folosi insulina produsa de pancreas, se intalneste la 95% din cazuri, fiind mai frecvent la adulti si persoanele peste 40 de ani, insa in ultimii ani se remarca din ce in ce mai multe cazuri de diabet zaharat tip II la copii. Cauzele pot fi obezitatea, sedentarismul, alimentatia bogata in calorii, in dulciuri si grasimi.
Diabetul gestational apare la femei in perioada sarcinii.
Simptomele diabetului zaharat tip II
In cazul diabetului zaharat tip II, considerat si boala secolului, simptomele sunt urinari frecvente, sete si foame intensa, astenie, slabiciune, scadere in greutate fara o cauza aparenta, rani ce nu se vindeca infectii frecvente, oboseala, amorteli si furnicaturi la nivelul picioarelor. Insa din pacate, diabetul zaharat tip II este, de cele mai multe ori, asimptomatic.
Cand este indicat screeningul pentru diabet zaharat tip II
De aceea, foarte important este screeningul diabetului zaharat tip II. Acesta este indicat in cazul persoanelor obeze care prezinta si un alt factor de risc (cum ar fi varsta peste 45 de ani, un istoric de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, femeile care au avut copii cu o greutate de peste 4 kg sau au fost diagnosticate cu diabet gestational, un HDL colesterol scazut, trigliceride crescute, persoane care anterior au fost diagnosticate cu modificari intermediare ale glicemiei).
Tratamentul diabetului zaharat
Tratamentul diabetului zaharat difera de la o persoana la alta in functie de simptomatologie si valorile glicemice. Cuprinde optimizarea stilului de viata, tratamentul oral si tratamentul injectabil. Insa, mai important este faptul ca diabetul zaharat de tip II poate fi prevenit. O scadere ponderala de 10% poate scadea cu 50% riscul de a face diabet zaharat.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct