Despre căi accesorii, aritmii și tratamentul acestora

13 aprilie 2021

Căile accesorii reprezintă fascicule musculare care realizează o conexiune electrică suplimentară între două părți ale inimii, cel mai frecvent între atrii și ventriculi.

Aceste căi pot facilita apariția unor ritmuri cardiace anormale (aritmii), percepute  de către pacienți ca palpitații. Unele căi accesorii pot activa o regiune de mușchi ventricular mai devreme decât ar apărea în mod normal, aspect denumit pre-excitație.

Combinația dintre o cale accesorie care provoacă pre-excitație și episoadele  de  aritmii, este cunoscută sub denumirea de  sindrom Wolff-Parkinson-White.

Căile accesorii sunt adesea diagnosticate cu ajutorul unei electrocardiograme, dar caracterizarea și localizarea căii pot necesita un studiu electrofiziologic.

Nu toți pacienții cu căi accesorii au bătăi rapide ale inimii. Unele persoane la care s-a identificat aspect de pre-excitație pe ECG nu vor avea niciodată  probleme aritmice. La altele în schimb, pot apărea brusc episoade de tahicardie  (bătăi rapide ale inimii).

Tahicardii asociate căilor accesorii

Există 3 tipuri diferite de tahicardii asociate căilor accesorii.

I. Cel mai frecvent tip rezultă dintr-un circuit electric care se formează  între calea de conducere normală a impulsurilor (nodul atrio-ventricular) și calea accesorie.  În acest circuit, impulsul cardiac se deplasează de la atrii prin nodul atrio-ventricular la ventriculi, iar  prin calea  accesorie se întoarce  înapoi la atrii și apoi străbate  același circuit, întreținând episodul aritmic.

II. Tipul mai puțin frecvent de tahicardie AV reintrantă folosește același circuit, dar în sens invers.

III. Al treilea tip de tahicardie este reprezentat de o afecțiune clinică care poate fi amenințătoare de viață – fibrilația atrială preexcitată cu răspuns ventricular rapid. Aritmia are un model electrocardiografic tipic, cu complexe QRS largi care se succed rapid și neregulat și este adesea diagnosticat la prima vedere. Substratul îl reprezintă o fibrilație atrială cu transmitere rapidă a impulsurilor printr-o cale accesorie care conectează atriul cu ventriculul și care conduce foarte rapid.

Identificarea unui aspect de pre-excitație pe ECG impune efectuarea unui studiu electrofiziologic pentru caracterizarea căii accesorii, în special din punct de vedere al vitezei de conducere, dar și din perspectiva inducerii unor aritmii.

Tipuri de ablație

În cazurile în care se documentează căi accesorii cu conducere rapidă, ablația (eliminarea) lor devine necesitate, în special pentru a preveni fibrilația atrială preexcitată cu răspuns ventricular rapid. Este de asemenea indicată ablația căilor accesorii care fac parte din circuite de reintrare care generează aritmii susținute.

Procedurile de ablație ale căilor accesorii sunt diferite, utilizându-se în general sistemele de ablație convenționale cu imagistica radiologică bidmensională și evaluarea electrogramelor generate de cateterele plasate în interiorul inimii, așa cum este exemplificat în figura de mai jos.

La Clinicco, tratamentul acestor aritmii se efectuează folosind tehnologie de ultimă generație.

Progresele în tehnologiile 3D, de cartografiere electroanatomică a inimii au generat însă un profil mai sigur și mai eficient pentru ablația cu  radiofrecvență (RF) a căilor accesorii. Folosind aceste sisteme, se achiziționează hărți geometrice de reconstrucție și activare a atriului drept sau stâng, a inelului tricuspid sau mitral  și a sinusului coronarian, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Aceste sisteme permit o localizare foarte precisă a căii accesorii și cresc rata de success a procedurii de ablație. În plus, asociază avantajul unei minime expuneri la radiații.

În exemplul de mai jos redăm imaginea 3D realizată pentru ablația unei căi accesorii drepte postero-septale cu conducere foarte rapidă (până la 250 bătăi/min ) la o pacientă care a prezentat fibriație atrială preexcitată.

Autor:

Prof. univ. dr. habil. Diana Țînț

  • Medic Primar Cardiologie și Medicină Internă
  • Doctor în științe medicale

Competențe

  • Electrofiziologie cardiacă intervențională și dispozitive implantabile
  • Ecocardiografie