De ce este necesar sa mergem la psiholog? Rolul psihologului intr-un spital de cardiologie
Psihologia se afla peste tot in jurul nostru. Face parte din viata noastra de zi cu zi. Copilaria, tineretea, batranetea, somnul si visele, dragostea si ura, fericirea si tristetea toate sunt aspecte ale vietii noastre. Psihologia (psyche=suflet; logos=stiinta) este stiinta care studiaza comportamentul uman, inclusiv functiile si procesele mentale ca: inteligenta, memoria, perceptia, precum si experientele interioare si subiective cum sunt sentimentele, sperantele, motivatia, procese fie constiente, fie inconstiente.
In viata cotidiana, eu ca psihoterapeut, explic aceasta stiinta printr-o metafora, astfel: psihologia este ca un tort feliat, adica, ea are mai multe ramuri. Asa si fiecare felie de tort este o parte din tine, care te ajuta la descoperirea sinelui pas cu pas, exact ca atunci cand savurezi felia de tort, iar tu dragul meu/ draga mea reprezinti „cireasa de pe tort”. Psihologul este o persoana specializata in intelegerea comportamentului, emotiilor si gandirii umane. Pe baza cunostintelor stiintifice, precum si in urma unor tehnici si proceduri testate, eu ca psihilog, identific situatiile din viata unei persoane si stabilesc cea mai optima metoda de care are nevoie, astfel acea persoana poate beneficia de consiliere sau de psihoterapie.
Putem apela la serviciile unui psiholog pentru ca:
- un psiholog ma poate ajuta sa gasesc strategii eficiente in anumite situatii de cumpana si ma ajuta sa fac fata emotiilor negative, fie ca este vorba de frica, ingrijorare, furie sau tristete;
- am suferit o trauma (durerea pierderii unui om drag, un divort, pierderea locului de munca, o despartire) si imi ocupa cea mai mare parte a gandurilor;
- am migrene si sistemul imunitar scazut, iar toate controalele medicale au fost pozitive;
- am o dependenta (jocuri de noroc, alcool, fumat, droguri etc.);
- nu mai gasesc bucurii in hobby-urile mele;
- prietenii, colegii de munca si familia imi spun ca am un comportament inadecvat;
- nevoia de izolare este tot mai mare;
- atacurile de panica isi fac simtita prezenta.
Cu cat cerem sprijin de specialitate mai repede, cu atat avem ocazia „sa spargem” aceste ziduri inainte de a ne afecta foarte puternic viata personala, viata profesionala si relatia cu cei din jur.
Rolul psihologului intr-un spital de cardiologie
Asa cum deja exista psihologi in penitenciare si scoli, asa ar fi necesare serviciile specialistilor psihologi in toate spitalele de cardiologie, deoarece ajuta pacientul la identificarea cauzelor psihologice ale bolii, precum si sustinerea si pregatire lui pentru diverse tratamente, operatii si interventii pre/postoperatorii. Prezenta psihologului este importanta in toate spitalele, dar cu atat mai mult intr-unul de cardiologie, deoarece tensiunea pe care o resimte pacientul inainte de operatie este mult mai mare, iar necesitatea acestui specialist este esentiala. Atunci cand pacientul traverseaza o perioada delicata de anxietate, aceasta stare este transmisa involuntar si apartinatorilor, care la randul lor vor avea implicit nevoie de consiliere psihologica.
De asemenea, este foarte important ca medicii impreuna cu psihoterapeutul sa aiba o buna colaborare, pentru realizarea obiectivului comun: bunastarea pacientului.
Cardiologul american dr. Dean Ornish, afirma ca: „psihoterapia este indicata in afectiunile cardio-vasculare”. In acest sens, a pus la punct un program de terapie numit „Deschiderea inimii”, unde s-a ajuns la concluzia ca psihoterapeutul a avut un rol esential in etapele premergatoare interventiei. In urma mai multor cercetari stiintifice s-a constatat faptul ca aceasta colaborare intre psihoterapeut si medici a fost un real succes. In prezent aceasta „solutie” este utilizata in clinicile americane de cardiologie.
„Scopul vietii este de a-ti potrivi bataia inimii cu ritmul universului, de a te potrivi cu natura”.(James Campbell)
In mentinerea si dobandirea starii de sanatate, de vindecare a inimii, psihicul are un rol foarte important, deoarece asa poti avea un stil de viata echilibrat.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct