Cum să te bucuri de sezonul de schi – recomandări privind alimentația și pregătirea fizică

15 decembrie 2016

Temperatura a scazut, iar primele ninsori și-au făcut apariția – da, s-a deschis sezonul de schi!

După un an de repaus, e timpul să scoți echipamentul din dulap și să pregătești schiurile pentru noi aventuri – a început sezonul de schi! Știm că prima zi poate fi extrem de solicitantă, așa că îți facem câteva recomandări pentru a fi în formă pe pârtie.

  1. Ce și cât mănânci

Micul dejun trebuie să fie sănătos și consistent. Alege cereale, semințe, fructe proaspete sau uscate și ceva proteine – lactate, ouă, șuncă slabă.  Imediat dupa schi, tratează-te cu un suc natural de portocale (ajută la eliminarea acidului lactic, arsurii musculare) și așteaptă cel puțin o oră până să mănânci. Pentru susținerea și refacerea de după efort ai nevoie de carbohidrați și proteine.

  1. Hidratarea

Ideal ar fi ca la fiecare jumătate de ora să te hidratezi. Apa este cea mai indicată. Nu uita: deshidratarea accentuează oboseală, ceea ce nu ne dorim să experimentăm pe pârtie.

  1. Încălzirea

Încălzirea e esențială pentru a preveni accidentarile. Chiar dacă faci exerciții înainte de a urca pe teleschi, după 20 de minute în urcare, temperatura corpului scade din nou. Îți recomandăm să faci câteva exerciții chiar pe vârful pârtiei, iar apoi să te pui în mișcare cât mai repede pe schiuri sau snowboard. Acest lucru e valabil în special pentru copii!

Prima zi de schi ar trebui să se incheie cu câteva exerciții ușoare de stretching, 10-15 minute de alergare ușoară, un duș cald-rece și, eventual, un masaj tot de 10-15 minute. Pentru revenire completă, îți sugerăm să fii în pat înainte de ora 10, astfel încat să o iei de la capăt în forță a doua zi.

Să te dai bine!