Cum sa avem oase puternice si sanatoase
Cum sa avem oase puternice si sanatoase
Sistemul osos este foarte important in functionarea optima a corpului uman: ofera structura organismului, protejeaza organele interne si are rol de fixare a sistemului muscular. Din pacate, foarte multe din activitatile fizice zilnice pe care le facem pot deveni o sursa de fracturi si alte leziuni provocate oaselor noastre. De aceea, este crucial sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne protejam de boli precum osteoporoza sau alte afectiuni care afecteaza structura osoasa.
Odata cu inaintarea in varsta, tendinta oaselor de a deveni fragile este si mai accentuata. Cateva obiceiuri zilnice pot intarzia acest procesul de deteriorare. Iata cateva dintre ele:
- Cresteti consumul de calciu
Calciul este un mineral esential pentru dezvoltarea completa a dintilor si a oaselor. De asemenea, are multe beneficii in functionarea sistemului muscular, transmiterea semnalelor nervoase, secretia de hormoni si tensiunea arteriala. Pentru a imbunatati absorbtia calciului in organism, consumati alimente bogate in calciu, precum si alimente bogate in vitamina D. Alimentele bogate in calciu includ iaurtul, branza, laptele, spanacul si kale. Alimentele bogate in vitamina D cuprind crevetii, cerealele, sucul de portocale, galbenusul de ou si tonul.
- Cresteti consumul de potasiu
Desi potasiul nu este cunoscut ca un factor principal in mentinerea sanatatii oaselor noastre, rolul lui este de a neutraliza acizii care distrug calciul prezent in organismul uman. Pentru a mari cantitatea de potasiu din dieta dumneavoastra, va recomandam sa consumati alimente precum cartofii dulci, cartofii noi cu coaja, iaurtul si bananele.
- Consumati mai putina cofeina si alcool
Excesul de cofeina impiedica absorbtia calciului din alimentele consumate. Alcoolul interfereaza cu capacitatea vitaminei D de a mari absorbtia calciului.
- Efectuati exercitii fizice in mod regulat
Exercitiile fizice efectuate zilnic contribuie in mod esential la sanatatea intregului organism si a sistemului osos in special. Cei care duc o viata sedentara au un risc mai ridicat de a suferi de osteoporoza , pe cand cei care duc o viata activa se bucura de o densitate osoasa mai crescuta. Alergarea, mersul pe jos, saritul cu coarda, urcatul scarilor si antrenamentul cu greutati sunt cele mai indicate forme de activitate fizica pentru a mentine sanatataea oaselor.
- Nu fumati
Sunt multe motive pentru care e recomandat sa nu fumati, iar sanatatea sistemului osos este unul dintre ele. Fumatul impiedica absorbtia calciului in organism, ceea ce conduce la scadere masei osoase.
- Expuneti-va moderat la soare
Atunci cand este expus la soare, corpul nostru produce mai multa vitamina D necesara absorbtiei calciului in organism. Petreceti intre 5 si 30 de minute zilnic, la soare, de cateva ori pe saptamana.
- Verificati-va medicatia
Anumite medicamente pot micsora absorbtia de calciu in organism. Verificati impreuna cu medicul dumneavoastra care dintre medicamentele pe care le consumati va pot afecta starea de sanatate a oaselor.
Facand aceste modificari in obiceiurile dumneavoastra zilnice, contribuiti direct si activ la mentinerea sanatatii sistemului osos pentru o perioada cat mai lunga de timp.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa va adresati specialistilor nostri, care va stau la dispozitie cu cele mai bune sfaturi.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct