Cum prevenim infarctul miocardic – Interviu cu dr. Mihai Ursu

29 septembrie 2017

Infarctul miocardic se situeaza la ora actuala pe locurile fruntase in lume in ceea ce priveste mortalitatea. Desi se discuta mult despre infarctul miocardic, acesta este in continuare greu de recunoscut de catre cele mai multe persoane, iar prezentarea intr-un serviciu medical in primele doua ore de la debut este extrem de importanta.

Despre cauzele infarctului miocardic dar si cum poate fi prevenit, aflati mai multe in interviul cu domnul doctor Mihai Ursu, medic primar cardiolog, sef sectie Cardiologie Interventionala, Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov.

As vrea sa ne explicati pe intelesul tuturor ce este acest infarct miocardic acut?

Infarctul miocardic acut reprezinta o afectiune redutabila si care in lipsa unor masuri rapide in urgenta poate avea un prognostic nefast pentru pacientul in suferinta.

Dar ce este de fapt infarctul miocardic acut? Infactul miocardic acut reprezinta inchiderea brusca printr-un cheag de sange a unei artere principale care hraneste musciul inimii cu sange – respectiv miocardul. Cu totii stim ca miocardul nu poate functiona in parametri normali, nu poate trai fara aport de sange, care vehiculeaza catre muschiul inimii substantele nutritive si oxigenul. Inima este in mare suferinta prin inchiderea brusca a caii principale de aport sanguin catre miocard.

Ca si cauze principale ale aparitiei infarctului, putem enumera o intreaga pleiada de factori de risc, incepand cu consumul de tutun, alcoolul, sedentarismul (pe loc fruntas in factorii de risc ai aparitiei infarctului miocardic acut), alimentatia nesanatoasa. De asemenea, intervin la loc de frunte si antecedentele heredocolaterale ale pacientului, adica mostenirea de familie si, daca cu primii factori enumerati mai putem lupta, cu mostenirea genetica este greu de luptat.

Care ar fi semnele care ar trebui sa ne alarmeze?

Infarctul miocardic acut se manifesta din punct de vedere clinic print-o serie de acuze – un tablou clinic foarte complex pe care pacientul il dezvolta inca din primele momente ale inchiderii bruste a arterei principale care hraneste muschiul inimii cu sange. Intr-o ierarhie a simptomelor, pe loc fruntas este durerea toracica aparuta brusc, de cele mai multe ori in plina sanatate, durere persistenta, durere insotita de transpiratii profuze, de senzatia de moarte iminenta, de cele mai multe ori durere care poate iradia in brate, poate iradia in spate, intre omoplati.

Aceste simptome se aseamana cu cele ale unui atac de panica?

Atacul de panica este o entitate tot mai frecvent intalnita la pacientii nostri in ultima vreme dar infarctul miocardic acut in sine, de cele mai multe ori, este insotit de o stare deosebita de neliniste a pacientului, de agitatie psihomotorie. Pacientul este agitat, se instaleaza brusc senzatia aceea de frica suprema, frica de moarte si intra-adevar, poate fi confundata simptomatologia cu semnele unui atac de panica.

In cat timp trebuie sa ne adresam unui medic, de la debutul acestor simptome?

O data cu instalarea simptomelor, cel mai bun lucru pe care poate sa il faca pacientul este sa apeleze de urgenta numarul 112. Orice minut este vital. Nu degeaba se vorbeste in ultima perioada despre „ora de aur” a infarctului miocardic acut. Cu cat pacientul ajunge mai repede intr-un serviciu specializat care poate sa ii stabileasca diagnosticul cu acuratete, si daca se confirma electrocardiografic, ecocardiografic, prin analize de laborator, starea de infarct miocardic acut, atunci si masurile trebuie aplicate imediat.

Exista si simptome atipice?

Da, cum spuneam, infarctul miocardic acut poate sa se manifeste printr-un intreg tablou de simptome. Si, desigur, printre aceste simptome pot fi unele care trec neobservate sau nu te duc cu gandul imediat catre o afectiune cardiaca, dar care trebuie luate in seama. Ma refer in principal la durerea in etajul superior abdominal, asa-numita durere in epigastru. Pacientul crede ca are o problema abdominala. Sau durerea in mandibula, la baza gatului – pacientul se poate gandi ca are o problema stomatologica sau de alta natura. Orice simptom care conduce la ingrijorarea pacientului asupra starii lui de sanatate trebuie sa il puna pe ganduri si trebuie luat in calcul.

Cu cat ajunge mai repede intr-un serviciu specializat, cu atat sansele lui de supravietuire in cazul unui infarct miocardic acut sunt mai mari.

Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre infarctul miocardic in randul tinerilor. Ce ne puteti spune despre acest subiect?

Da, in activitatea practica, de zi cu zi, constatam in ultimii ani o scadere dramatica a mediei de varsta in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut. Acest lucru poate fi determinat in primul rand de alimentatia nesanatoasa, de orele multe petrecute in fata calculatorului, stresul, lipsa miscarii dar cred ca pe loc fruntas este intr-adevar alimentatia nesanatoasa si de multe ori consumul de substante interzise.

Cum putem preveni acest atac de cord? Ce ar trebui sa facem, pe langa aceasta alimentatie sanatoasa de care ne vorbeati?

Pe langa alimentatia sanatoasa, conteaza foarte mult stilul de viata. Spre exemplu, abandonarea fumatului este foarte importanta. As saluta, cu aceasta ocazie, noua lege care interzice fumatul in spatiile publice. Poate ca nu vor fi mai putini fumatori, o data cu aceasta lege, dar sigur ca se trage un semnal de alarma foarte important. Societatea Romana de Cardiologie impreuna cu Societatea Romana de Pneumologie au initiat aceasta petitie care se vede ca a avut mare succes in randul parlamentarilor – pana la urma practic legea s-a votat. Dar este un lucru foarte important: daca pacientul sau persoana doreste sa fumeze, este liber sa fumeze dar mediul in care fumeaza nu trebuie sa influenteze si persoanele care nu vor sa fumeze. Fumatul pasiv, spre exemplu, este aproape la fel de periculos ca si fumatul activ.

As vrea sa ne spuneti, ca o concluzie, niste sfaturi pentru o inima sanatoasa

Sfaturile sunt usor de dat, sunt greu de aplicat dar in orice caz as milita pentru controalele periodice care trebuie efectuate dupa varsta de 40 de ani.

La 40 de ani fiecare individ ar trebui sa treaca printr-un consult cardiologic complet. Ulterior, daca nu sunt factori de risc, daca analizele de laborator sunt in parametri, daca electrocardiograma este in regula, ecografia este si ea in parametri, urmatorul control ar putea sa fie dupa 5 ani.

Dar daca pacientul este fumator, obez, dislipidemic, este hipertensiv si, mai mult, are diabet zaharat, adica intruneste toate elementele unui asa-numit sindrom metabolic controlul trebuie sa fie anual.

  Solicită o programare

  Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544

  1 comentariu
  1. Maria Grozavu spune:

   Va multumesc!