Cum ne menținem articulațiile tinere?
Articulațiile sunt structurile care unesc două sau mai multe oase ale corpului uman. Ele se regăsesc la nivelul gleznelor, genunchilor, coapselor, brațelor și multor alte părti ale corpului.
Articulațiile reprezintă părțile mobile ale corpului și ajută la menținerea în poziție verticală a acestuia, la realizarea mersului și a altor mișcări. Cu cât articulațiile funcționează mai bine cu atât putem face mișcare mai bine, astfel putându-le menține tinere și sănătoase.
Durerile articulare pot afecta viața de zi cu zi. Există însă modalități simple de a le proteja, de a reduce tensiunea și a îmbunătăți modul de funcționare.
Rigiditatea articulară
Unul dintre primele semne de îmbătrânire este rigiditatea articulară, mai ales după ce corpul a stat într-o singură poziție o perioadă îndelungată. De exemplu: cu cât stați mai mult în mașină, cu atât este mai dificil să vă ridicați și să faceți primii pași, din cauza presiunii exercitate asupra articulațiilor mari cum ar fi șoldurile. Din acest motiv trebuie să vă mișcați mai mult. Fie că stați la birou, vă uitați la televizor sau citiți, trebuie să vă mișcați cât mai des. În acest fel preventiti rigiditatea articulară. Pentru a evita rigiditatea articulară, faceți băi termale, dușuri calde sau înotați în piscine încălzite.
Un alt factor care afectează direct sănătatea articulațiilor este greutatea. Kilogramele în plus pun presiune pe șolduri, genunchi și picioare. Fiecare kilogram în plus, exercită o presiune de patru ori mai mare asupra articulațiilor genunchiului. Pierzând din greutate nu doar veți arata mai bine, ci vă veți și simți mai bine. Consumul de porții adecvate, precum și exercițiile fizice sunt cheia pierderii în greutate și a menținerii acesteia. Sunt recomandate exercițiile fizice cu impact redus la sol cum ar fi ciclismul sau înotul , care oferă aceleași avantaje de ardere a caloriilor, însă fără a dăuna articulațiilor.
Dacă veți cuprinde în dietă și consulmul de broccoli, sapanac sau pătrunjel, acestea vor aduce un plus sănătății articulațiilor, datorită conținutului ridicat de calciu. Încetinesc distrugerea cartilajului precum și pierderea osoasă, aparute odată cu vârsta.
Stretchingul, de asemenea, poate fi un aliat bun pentru articulații și își dovedește utilitatea și în afara antrenamentelor. Ajută la menținerea flexibilității articulațiilor și ajută la prevenirea accidentelor. Lipsa elasticității duce la rănirea mult mai ușoară a articulațiilor chiar și în timpul unei zile obițnuite.
Deși nu putem întreține la nesfârșit „starea de tinerețe” a articulațiilor, totuși, prin măsurile menționate mai sus, le putem prelungi funcționalitatea.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
Vă mulțumesc pentru posibilitatea ,de a fi mereu în contact cu ultimele noutăți.
Cu respect Mocioc Mălina