Pe 22 Iulie se sarbatoreste in intreaga lume Ziua Mondiala a Creierului. Folosim acest prilej pentru a atrage atentia asupra importantei mentinerii sanatatii creierului si totodata, pentru a veni in sprijinul dumneavoastra cu cateva sfaturi oferite de catre dr. Monica-Ruth Batista, medic specialist neurolog, Clinicco Brasov.
Creierul este cea mai complexa structura a corpului uman, ce a fascinat omenirea inca din primii ani ai civilizatiei. De-a lungul timpului, oamenii au incercat sa descopere raspunsuri in legatura cu activitatea cerebrala, cum functioneaza si cum reusim sa imbunatatim performantele acestuia. Fiecare actiune pe care o intreprindem se datoreaza conexiunilor interneuronale, creierul uman continand aproximativ 100 miliarde de neuroni.
In timp ce epilepsia, tumorile cerebrale si alte afectiuni neurologice specifice nu pot fi prevenite, exista cateva masuri specifice care pot preveni bolile cerebrale:
– O dieta echilibrata, saraca in grasimi previne infundarea vaselor coronariene cat si a celor care asigura circulatia cerebrala, reducand astfel riscul producerii unui accident vascular cerebral. Un gram de grasime contine mai multe calorii decat un gram de carbohidrati sau proteine. Alimentele ce reprezinta surse de vitamine B1, B6, folati mentin sanatatea sistemului nervos.
– Hidratarea – asigurarea aportului necesar de lichide previne deshidratarea si efectele acesteia la persoanele varstnice, ca tulburarea de memorie si confuzia. Se recomanda evitarea produselor cofeinizate (cafea, cola) care produc deshidratare si pot afecta somnul.
– Evitarea consumului de alcool si droguri, acestea afectand functionalitatea cerebrala pe durata indelungata si dupa oprirea folosirii lor; evitarea fumatului;
– Tratarea si prevenirea conditiilor medicale care afecteaza functia sistemului nervos, ca hipertensiunea arteriala si diabetul; monitorizarea valorilor tensionale si glucozei serice si mentinerea lor in conditii optime pentru evitarea producerii accidentelor vasculare cerebrale; screeningul stenozelor carotidiene. Tratarea afectiunilor medicale care contribuie la dezvoltarea neuropatiilor periferice, ca diabetul, afectarea tiroidiana, artrita; evitarea suprasolicitarii articulatiei mainii si exercitii de stretching pentru prevenirea sindromului de tunel carpian.
– Prevenirea anevrismelor cerebrale printr-un stil de viata echilibrat, evitarea fumatului, screening familial;
– Evitarea abuzului de medicamente administrate fara prescriptie, aceasta poate fi una dintre cauzele importante ale afectarii sistemului nervos la adulti.
– Protejarea impotriva traumatismelor cranio-cerebrale si prevenirea caderilor in casa.
– Stimularea functiei cognitive prin exercitii de memorie, citit, calendar al activitatilor; atitudine pozitiva si evitarea stresului psiho-emotional; cercetatorii au descoperit reducerea in dimensiuni a amigdalei cerebrale la pacientii care traiesc in conditii de stres.
– Exercitiile fizice regulate sunt importante pentru mentinerea peretilor vasculari cat si pentru intarirea musculaturii cardiace; reduc presiunea arteriala si depresia. De asemenea stimuleaza cresterea nivelului de cholesterol “bun”(HDL) si mentinerea colesterolului “rau” (LDL) in intervale optime.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct