Clinicco sărbătorește implantul CCM cu numărul 20.

17 mai 2022
Intervenția, realizată de Doctorul Sorin Micu, se adresează tuturor pacienților suferinzi de insuficiență cardiacă medie sau avansată. CCM-ul este indicat pacienților cu o putere de pompă a inimii (fracție de ejecție) cuprinsă între 25 și 45%, măsurabilă printr-o simplă ecografie cardiacă efectuată la Clinicco.
Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov este singurul spital din Europa de Est care practică această modalitate terapeutică.

Cum măsurăm forța inimii?

Ecocardiografia este o investigație indispensabilă în evaluarea cardiovasculară și în aprecierea severității afectării cardiace.
Oferă informații despre structura și funcțiile inimii, dimensiunile cavităților, grosimea pereților, contracția lor, aspectul și funcționarea valvelor sau eventuala prezență a altor structuri.
Ecocardiografia se efectuează la evaluarea inițială a unui pacient cu simptome noi sau înrăutățite precum :
  • scăderea capacității de efort
  • apariția simptomelor la eforturi mai mici
  • lipsa de aer
  • apariția durerii în piept
  • palpitații
  • pierdere de cunoștință
  • edeme la nivelul membrelor inferioare
Este de altfel indicată pentru pacienți cu factori de risc pentru boala cardiovasculară cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boală renală, fumători, pacienți cu dislipidemie sau cu boli cardiovasculare în familie.

Cum decurge procedura de implant?

Procedura de implant decurge similar cu implantul unui stimulator cardiac. Este o procedură foarte simplă pentru pacient. Se implantează pe partea dreaptă cu o incizie de câţiva centimetri, cu sonde de stimulator cardiac care ajung până la nivelul inimii.

Pentru cine este indicat implantul aparatului de modulare a contractilităţii cardiace?

Este indicat pentru un număr foarte mare de pacienți care suferă de insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă este una dintre principalele cauze de deces în România. Afectează în prezent milioane de oameni și are o mortalitate, la 5 ani de la diagnosticare, mai mare de 50%, superioară multor tipuri de cancer.

Pacienţii cu insuficienţă cardiacă au două mari modalităţi de evoluţie nefavorabilă. Una dintre ele este moartea subită. Cealaltă este insuficienţa cardiacă refractară adică degradarea treptată în pofida tuturor măsurilor terapeutice luate, a performanţei cardiace.