Clinicco marchează Săptămâna Mondială a Conștientizării Fibrilației Atriale prin efectuarea cu succes a două noi proceduri ablative de izolare a venelor pulmonare la pacienți cu fibrilație atrială
Astăzi, despre cazul doamnei M.I, 65 de ani, diagnosticată cu fibrilație atrială în urmă cu aproximativ 10 ani.
”Sunt diagnosticată cu fibrilație atrială de 9-10 ani. În primii ani am urmat un tratament medicamentos, dar din luna martie a acestui an am început să mă simt foarte rău, chiar dacă am continuat conștiincios tratamentul. Pulsul oscila, tensiunea era mică, aveam stări de leșin. În ultimele trei luni ajunsesem să dorm foarte puțin, nu mai ieșeam din casă, cu greu îmi duceam la capăt treburile casnice.
Până în luna martie a acestui an, făceam cam de două ori pe an episoade puternice de fibrilație pentru care trebuia să mă internez în spital și să primesc tratament injectabil, după care o perioadă de timp era din nou bine. După 5 ani, doamna doctor cardiolog care până atunci îmi recomandase tratament medicamentos mi-a spus că ar fi indicat să fac procedura de ablație.
Am fost sfătuită să caut un astfel de centru în București și m-am dus inițial la un centru privat. Din păcate nu am dispus la acea vreme de suma necesară pentru a efectua intervenția la privat. Am încercat la un spital de stat, tot în București, dar medicul care făcea ablațiile în acest spital a spus că nu are posibilitatea să îmi facă ablație și am fost preluată de alt coleg cardiolog care m-a tratat tot cu medicamente spunându-mi că ablația nu este necesară în cazul meu.
Eu însă am continuat să mă interesez despre procedură și să caut pe internet alte locuri în care se face ablație pentru fibrilație atrială. Așa am găsit spitalul Clinicco din Brașov.
Am aflat că sunteți o clinică de cardiologie renumită și că în clinica dumneavoastră se fac foarte multe operații complicate, iar pacienții sunt mulțumiți de tratamente și de felul în care sunt tratați în spital. Apoi am căutat să văd dacă se fac ablații și am citit comentarii despre doamna doctor Țînț. Am văzut filmulețele de pe internet și m-am hotărât. Nu am vrut să merg la stat, nu am mai avut încredere după experiența de la București.
Nu mi-a fost deloc teamă, m-am simțit pe mâini bune la Clinicco. Doamna doctor și toată echipa au avut grijă de mine s-au purtat foarte atent, mi-au explicat fiecare pas din procedură, m-au întrebat mereu cum mă simt. Intervenția nu a fost dureroasă, medicamentele administrate de către medicul anestezist au fost foarte eficiente. Deși intervenția a durat mai bine de 4 ore, pentru mine nu a fost greu de suportat. Doamna doctor m-a asigurat că intervenția a fost un succes. Astăzi, la doar o zi de la ablație, nu mai iau nici un medicament pentru fibrilație și nu mai simt palpitații, pulsul este bun și starea mea este perfectă. Pot spune că de 3-4 luni nu am mai avut o noapte liniștită și sunt fericită că mâine voi pleca acasă.
Le mulțumesc tuturor celor care m-au îngrijit pentru că mi-au redat viața normală la care nici nu mai îndrăzneam să sper. Din momentul în care am intrat în clinica dumneavoastră, am simțit că sunt pe mâini bune în fiecare secundă iar asta mi-a dat foarte multă încredere că totul va fi bine și mă voi vindeca.” – M.I., pacientă
”Am consultat și tratat o pacientă cu fibrilație atrială paroxistică, înalt simptomatică, cu episoade foarte frecvente, care a fost tratată vreme de aproape 10 ani cu medicamente antiaritmice. La primul tratament – amiodaronă a dezvoltat o complicație la glanda tiroidă pentru care tratamentul a trebuit întrerupt, fără posibilitatea de a fi reluat. Cel de-al doilea antiaritmic – propafenona, a fost inițial eficient, dar în ultima vreme, ca urmare a progresiunii bolii, această eficiență a scăzut. Următorul pas terapeutic pentru această pacientă era, evident, terapia ablativă. Din fericire, datorită achiziției relativ recente a stației de electrofiziologie Ensite Precision care permite cartografierea tridimensională a inimii, am putut să-i oferim pacientei această procedură. Am folosit și în acest caz un cateter de ablație care oferă posibilitatea cuantificării calității contactului în aria de ablație, avantajul fiind în primul rând siguranța procedurii (scade riscul de perforație), dar și o eficiență sporită deoarece putem avea certitudinea unui contact corect al cateterului în zona de ablație.
Fibrilația atrială afectează în acest moment cca 11 milioane de persoane în Europa și, deși percepția generală este aceea că fibrilația atrială nu este o aritmie care pune viața în pericol, ea are de fapt un impact important atât asupra mortalității cât și asupra calității vieții acestor pacienți. Astfel, pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă, de 2,5 ori mai mare de a face accident vascular cerebral și un risc de 2 ori mai mare de a muri dintr-o cauză cardio-vasculară, comparativ cu pacienții care nu au fibrilație atrială.
Tratamentul acestei afecțiuni este unul complex și se adresează atât tulburării de ritm în sine, cât și factorilor de risc și co-morbidităților asociate, iar în cazurile bine selectate, terapia ablativă are o contribuție majoră la restaurarea și menținerea ritmului sinusal normal pe o perioadă cât mai lungă.” – Prof. Univ. Dr. Habil. Diana Țînț, medic primar cardiolog și medicină internă, cu competență în electrofiziologie intervențională, doctor în științe medicale
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct