Chirurgia Valvulară : Performanță la Clinicco Brașov

31 ianuarie 2022

Chirurgia Valvulară : Ce ne conduce la ea ?

Chirurgia valvulară este intim legată de cele patru valve din interiorul inimii (aortică, mitrală, pulmonară și tricuspidă), care au rolul de a permite trecerea sângelui în interiorul inimii într-un singur sens. 

“Îmbolnavirea” acestor structuri va duce fie la deschiderea cu dificultate a valvelor (stenoză valvulară), fie la închiderea incompletă, permitând refularea sângelui în sens opus (insuficiența valvulară).

Inima va “munci” în condiții anormale, iar în timp pacientul va simți apariția lipsei de aer (dispnee), a durerilor precordiale, a oboselii excesive sau pierderilor de cunoștință.

Scopul Chirurgiei Valvulare

Procedura are ca scop să repare și să prezerveze valva pacientului (plastie valvulară), dar în alte situații este necesara înlocuirea completă a valvei cu o proteză (protezare valvulare).

Avantajele Chirurgiei Valvulare la Clinicco Brașov

Tehnică tradițională prevede înlocuirea valvei bolnave a inimii cu una artificială. Chirurgii noștri realizează, ori de câte ori este posibil, operația de reparare a valvei. Prezervarea valvei native a pacientului are multiple avantaje pentru el. 

Dintre acestea cel mai important este posibilitatea recâștigării unui status cardiac normal și implicit a unei vieți normale, fără administrarea de medicamente anti-coagulante, tratament pe care pacientul operat trebuie să îl urmeze în cazul implantului unei proteze valvulare mecanice.

Chirurgia Valvulară : Cum se petrece o intervenție la Clinicco Brașov ?

Pentru a înțelege parcursul pacientului în mod practiv, vă prezentăm cazul unui pacient ce a fost operat în această perioadă.

Pacientul noastru a ajuns la medic cu simptome de oboseală la eforturi din ce 8n ce mai mici și dispnee (senzație de respirație dificilă și lipsă de aer).

A fost programat rapid la investigații în cadrul policlinicii noastre.

Ecografia transesofagiană a permis evaluarea valvei mitrale , stabilirea diagnosticului de regurgitare severă, evaluarea segmentelor disfuncționale din valvă și stabilirea conduitei terapeutice de reparare chirurgicala.

Intervenția :

  • Rezecția triunghiulară de segment P2
  • Inserția unui neocordaj
  • Anuloplastie : Consolidarea inelului nativ al mitralei cu un inel protetic.

Intervenția chirurgicală a permis repararea valvei mitrale, fără a fi necesara implantarea unei proteze.

În absența unei intervenții chirurgicale cursul bolii nu ar fi putut fi încetinit sau reversat cu medicamente, simptomele s-ar fi agravat, cu o supraviețuire de scurtă durată.

Recuperare :

  • Externare la câteva zile după intervenție
  • Continuarea medicației
  • Kinetoterapia
  • Evitarea eforturilor fizice mari timp de 2-3 luni, apoi regim de viață normal.

Primul Pas : Mă programez la medicul specialist

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544