Chirurgia Carotidiana : Interventie Rapida si Eficienta

9 ianuarie 2022

Chirurgia Carotidiana : Cand este indicata ?

Chirurgia Carotidiana are indicatie atunci cand pe examenul Doppler sau examenele complementare imagistice stenoza (ingustarea diametrului) este mai mult de 60-75% indiferent de varsta. Operatia va preveni orice complicatie majora. Va duce la imbunatatirea calitatii vietii atat pentru pacientii mai tineri, cat si pentru cei mai varstnici.

Ce presupune ?

Operatia de carotida presupune o incizie de 5-6 centimetri, la nivelul gatului, in lateral si dureaza o ora si jumatate. Se curata artera carotida de placa si se recalibreaza lumenul pentru ca tubul sa fie normal. Sau se poate inlocui complet tubul cu un alt conduct.

Aspectele post-operatorii

Post-operator, pacientul va avea un debit cerebral corect care se calculeaza prin doppler vascular. Pacientul va sta internat aproximativ 2 zile dupa care, se poate reintegra in familie si in societate foarte rapid. Acesta va trebui sa efectueze un control dupa 6 luni, urmat de cate un control anual.

Chirurgia carotidiana prezinta un risc operator de sub 1%, iar beneficiile acestei operatii sunt imense pentru ca aceasta duce la o calitate ridicata a vietii, care poate fi pastrata timp indelungat.

O arma in preventia accidentului vascular cerebral

Sunt pacienti care la 80 de ani fac aceasta operatie. Pacientii de aproape 90 de ani care solicita aceasta operatie de carotida sunt frecventi. Ei sunt adeseori fara sprijinul familiei, isi gestioneaza singuri viata (aprovizionarea, conduc masina). Dar vor sa previna riscul de accident vascular cerebral ce ar fi dus la pierderea autonomiei pentru aceasta pacienta, cu alte cuvinte, nu s-ar mai fi putut descurca singuri.

Ce trebuie sa retinem este ca, in cazul acestei operatii nu exista limita de varsta. La Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov pacientii vor putea comunica foarte direct si deschis cu chirurgul cardiovascular care le va explica avantajele si dezavantajele acestei operatii. In mod cert insa, daca exista o problema pe artera carotida, aceasta trebuie rezolvata.

Primul pas : programarea la o consultatie de specialitate

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544