Chirurgia cardiovasculara astazi
Desi raman principalul factor de deces in Romania, bolile cardiovasculare pot fi prevenite si tratate, mai ales in perspectiva evolutiei chirurgiei cardiovasculare.
Prima operatie pe cord deschis a fost facuta in anul 1895 de un medic norvegian, deschizand astfel orizonturi nebanuite pana atunci in chirurgie. De obicei, chirurgia cardiovasculara este efectuata in cazul bolilor ischemice, pentru a corecta defecte congenitale ale inimii sau pentru transplantul de inima.
Evolutia chirurgiei cardiovasculare de la inceputurile sale si pana in prezent a dus la o rata a mortalitatii foarte scazute a pacientilor.
De exemplu, o operatie efectuata pentru corectarea malformatiilor congeniatale ale inimii a ajuns la o rata de mortalitate de 4-6%, ceea ce reprezinta un prognostic mai mult decat incurajator.
O mare provocare in chirurgia cardiovasculara raman, totusi, efectele neurologice pe care pacientii le pot dezvolta postoperator. Accidentul vascular are o incidenta de 2-3% si poate fi chiar mai mare in cazul persoanelor care prezinta factori de risc.
EuroSCORE: Viitorul, in chirurgia cardiovasculara, suna incurajator
Pentru a evalua cu o acuratete mai mare riscurile la care pacientii sunt supusi, in urma cu cativa ani a fost creat EuroSCORE (European System for Cardiac Operative Risk Evaluation), o metoda de calcul a mortalitatii.
Programul este inclusiv online, gratuit, tocmai pentru ca medicii sa poata pune in balanta atat riscurile, cat si beneficiile unei interventii cardiovasculare, iar aceste date sa fie corelate la nivel mondial.
Dupa o analiza globala a riscului de mortalitate, dar si a necesitatii operatiei, peste cativa ani probabil se va ajunge la o evaluare mult mai rapida si exacta a pacientilor care au nevoie de o interventie chirurgicala cardiovasculara.
Chirurgia cardiovasculara este intr-un continuu proces de reinventare
In ultimii 10 ani, chirurgia cardiovasculara a pierdut teren in fata celei interventionale. Tehnicile de angioplastie coronariana, si evolutia fulminanta a acestora, au facut ca in tarile dezvoltate numarul interventiilor de by-pass coronarian sa fie in continua scadere, preferandu-se cu precadere procedurile minim invazive, acolo unde situatia o permite.
Dr. Lucian Narcis Filipescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară spune ca la momentul actual exista studii menite sa delimiteze clar cazurile pentru fiecare procedura: chirurgie sau angioplastie.
„De asemenea, cercetarile vor sa puna intr-o noua lumina procentul mortalitatii in urma acestor doua proceduri, precum si necesitatea reinterventiei. Iar cum concurenta scoate la iveala idei progresiste si nevoia de perfectionare, chirurgia cardiovasculara este intr-un continuu proces de reinventare, pentru imbunatatirea calitatii vietii bolnavului.”, a adaugat medicul.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct